Usaglašen Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru
Foto: Thinkstock

I sindikati imaju primedbe

Usaglašen Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru

Društvo -
Reprezentativni sindikati sutra će se izjasniti o novoj verziji Nacrta zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koju su usaglasila nadležna ministarstva.

Predsednik Ujedinjenih gradskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak rekao je da se danas sastala radna grupa za pripremu novog zakona o platama u javnom sektoru, u kojoj učestvuju i predstavnici sindikata.

"Očekujemo da nas predstavnici Vlade izveste kako izgleda nova verzija Nacrta zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru, odnosno da li su uvažene primedbe sindikata koje su se odnosile na način obračuna naknada za vreme odsustva sa posla, kao i minulog rada", kazao je Čanak.

U Vladi Srbije je rečeno da su ministarstva usaglasila predlog da se zaposlenima u javnom sektoru kao i do sada za vreme bolovanja isplaćuje naknada u iznosu 65 odsto prosečne plate u prethodnih 12 meseci, a imaće pravo na uvećanu platu za svaku godinu rada u javnom sektoru u iznosu 0,4 odsto svoje osnovne plate.

Sa tim predlogom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave nije se slagalo Ministarstvo finansija koje je predlagalo da se naknada za vreme bolovanja i odmora obračunava u odnosu na osnovnu platu, a ne na prosečnu zaradu u koju ulaze dodaci za dežurstva, rad vikendom, prekovremeni i noćni rad, regres.

Ministarstvo finansija se zalagalo i da naknada za minuli rad bude deo koeficijenta za obračun osnovne plate, a ne da to bude uvećanje plate.

Sindikati su bili nezadovoljni takvim predlogom jer su smatrali da se na taj način umanjuju prava zaposlenih, zbog čega je ponovo usaglašavan nacrt zakona o platama u javnom sektoru.

Očekuje se da će Vlada do kraja nedelje usvojiti predlog tog zakona i dostaviti ga Skupštini na usvajanje. Usvajanje zakona o platama u javnom sektoru je uslov Svetske banke za dodelu kredita Vladi Srbije od 75 miliona dolara za reformu javnog sektora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track