LETO NA PRESTIŽNOM AMERIČKOM FAKSU: Evo šta je potrebno, jednostavnije je nego što se mislili
Foto: Profimedia

Učenici, pažnja

LETO NA PRESTIŽNOM AMERIČKOM FAKSU: Evo šta je potrebno, jednostavnije je nego što se mislili

Društvo -
Dvonedeljni letnji program Univerziteta Jejl pruža priliku učenicima srednijih škola da provedu raspust usvajajući akademska znanja i liderske veštine. Prijave traju do 11. februara, a koordinatorka za Balkan i jedna od predavačica Ksenija Pavlović govori o tome šta je potrebno da biste se prijavili, na šta da obratite pažnju i kako izgleda program.

- Potrebno je da učenici popune aplikaciju do 11. februara, a sve podatke mogu pronaći na sajtu globalscholars.yale.edu. Krucijalan deo aplikacije su eseji koji treba da napišu na engleskom jeziku. Moj savet bi bio da se posebno na to koncentrišu. Potrebno je da studenti mogu da demonstriraju izuzetnost i liderske sposobnosti, i ambiciju da budu globalni lideri. Prosečni rezultat za prijemni ispit za koledž (SAT) je 2250, ali standardizovani testovi nisu neophodni za prijem, tako da nema potrebe da se time dodatno opterećuju - objašnjava Ksenija Pavlović.

Cena 5.500 dolara, ali postoje stipendije

Selekcija za prijem na Jejl je rigorozna i svaka aplikacija prolazi kroz nekoliko filtera. Potrebno je da od svakog od članova odbora za prijem, kadnidat dobije pozitivnu evaluaciju.

- Tražimo buduće globalne lidere, mlade ljude koji će postati deo mreže mladih globalnih lidera Jejla, ne samo za jedno leto, već tokom čitavog života. Moguće je aplicirati za više progama, ali će kandidati morati da poređaju svoje želje. Treba da se prijave za one module, koje su u skladu sa njihovim interesovanjima - savetuje Pavlović.

Ovaj program košta 5.500 dolara i obuhvata sve troškove predavanja, smeštaja u koledžu na Jejlu i tri obroka u toku dana. Dobra vest je da postoje stipendije i one se daju prema finansijskoj situaciji porodice. Stipendije mogu biti delimične ili potpune. Jedna trećina primljenih dobija delimičnu ili punu stipendiju. Program ne pokriva troškove puta.

- S obzirom na jako mala primanja u Srbiji, naši kandidati imaju dobru šansu da im se olakša dolazak. Međutim, ne postoji rezervisan broj mesta za studente iz Srbije, nego sve zavisi od kvaliteta aplikacije. Srpski studenti pripadaju regionu istiočne evrope. Kako bi imali jasniju sliku, prosle godine na programu su bili zastupljeni studenti iz 92 zemlje, a 45% od ukupnog broja primljenih studenta su bili internacionali studenti, što znači 55% odlazi na studente iz Amerike. Meni je lično velika želja da otvorimo vrata Jejla našim studentima, ali moraju da zadovolje kriterijume. U tom smislu nema popuštanja - poručuje Pavlović.

Lakši upis na fakultet

Tokom programa se nude i sesije za pripremanje aplikacija za koledž. Pored toga brojni instruktori su raspoloženi da najboljim studentima napišu preporuke. Program predstavlja i priliku da se upoznate s životom i studiranjem na Jejl kampusu.

- Moji studenti, koji su se izdvojili, su ove godine uspeli da upišu u okviru ranog prijema Jejl i Harvard.

Kvalitet i obim rada kojem su studenti podvrdgnuti je izuzetan ali i jako naporan. Svaki semniar ima maksimalan broj od 14 studenata kako bi mogli da im se pružimo maksimalnu pažnju. Na predavanja im dolaze američki predstavnici u Ujedinjenim nacijama i lideri koju upravljaju svetom. Ručak mogu da provedu radno u razgovoru s ekspertima i instruktorima - opisuje Pavlović.

Seminari koji se organizuju su indentični onima koje pohađaju studenti na Jejlu. Svaki student ima listu lieterature koja se prelazi na seminaru. Traži se aktivno diskutovanje i postavljanje ključnih pitanja. Uz to kandidati pišu i kratke eseje i hvataju se u koštac sa globalnim temama kroz rigoroznu metodologiju društvenih nauka. Projekti na kojima rade se bave rešenjima za neke od globalnih problema, prenosi 24 sata.

Zainteresovani srednjoškolci mogu saznati još detalja u ponedeljak 1. februara od 17.00 časova u Američkom kutku Novi Sad. Putem video linka biće s prisutnima će razgovarati Ksenija Pavlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track