PREŠEVO: Počela podela platnih kartica za izbeglice od 70 i 210 evra
Foto: Thinkstock

Prihvatni centar za migrante

PREŠEVO: Počela podela platnih kartica za izbeglice od 70 i 210 evra

Društvo -
PREŠEVO - Međunarodna humanitarna organizacija "Mersi Korps" podelila je u Prihvatnom centru za migrante u Preševu 1.600 platnih kartica migrantima i socijalno ugroženim građanima.

U ovoj organizaciji kažu da je to značajna pomoć jer će ugrožene porodice dobiti kartice sa 210 evra pomoći dok će pojedinci dobiti kartice sa po 70 evra.

U ovom gradu od jutros je proces registracije prošlo 450 izbeglica a prethodnih dana registrovano ih je oko 2.000.Među ljudima koji prolaze kroz Srbiju mnogima je najveća pomoć to da postoji sistem koji omogućava da proceduru završe što pre i odu dalje, ali ima i onih kojima je dodatna pomoć neophodna.

Pilot projekat trajaće dva meseca.

"Ovaj program finansijske pomoći ima tri cilja. Prvi je da hitno obezbedi osnovne humanitarne potrebe onih koji prolaze kroz Srbiju. Drugi je mehanizam zaštite. MERSI KOR ovaj program sprovodi globalno i zaista verujemo da je novac vid pomoći kao dobra zaštita u hitnim slučajevima, I treći cilj – da podržimo lokalnu zajednicu - u ovom slučaju, srpsku zajednicu koja je pogođena krizom“, objašnjava Rebeka Tomson iz organizacije Mercy Corps- Porodice kojima nakon intervjua bude odobrena pomoć dobijaće kartice sa 210 evra, a pojedinci sa 70.

U proseku oko 2.000 ljudi dnevno prođe kroz Srbiju. Sada sa karticama, oni koji ih dobiju, najpre idu da kupe kartu – za autobus ili voz, a ostatak novca mogu da troše svuda gde je moguće plaćati na ovaj način.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track