DEVENPORT: Srbija može da koristi EU fondove za poljoprivredu
Foto: Tanjug Marko Đoković

Šef EU delegacije razgovarao s ministarkom poljoprivrede

DEVENPORT: Srbija može da koristi EU fondove za poljoprivredu

Društvo -
BEOGRAD - Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport zadovoljan je što je Srbija obezbedila uslove da koristi pretpristupne fondove EU za ruralni razvoj, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Kako je navedeno, Devenport je u razgovoru sa ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljević Bošković istakao da je od velikog značaja za efikasnije korišćenje pomoći EU namenjene poljoprivredi što je komisija Vlade Srbije odobrila zapošljavanje 103 osobe u Upravi za agrarna plaćanja.

Time će obezbediti sprovodjenje IPARD II programa EU, koji bi trebalo da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti poljoprivrede Srbije, uskladjivanju sa standardima EU, prilagođavanju zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, kao i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima, navelo je Ministarstvo poljoprivrede.

Dodaje se da je ministarka Bogosavljević Bošković sa Devenportom razgovarala i o razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a on je EU pohvalio uzlazni trend plasmana hrane iz Srbije na tržište EU. Najveći obim trgovine poljoprivrednim proizvodima iz Srbije obavlja se sa EU, oko 50 odsto ukupnog izvoza i više od 60 odsto ukupnog uvoza, podsetilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Bogosavljević Bošković je najavila da će se uskoro u skupštinskoj proceduri naći set zakona iz oblasti ekologije medju kojima i izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine kojim je predvidjeno osnivanje Zelenog fonda. Sredstvima Zelenog fonda treba da se sufinansiraju i budući IPA projekti i rešavaju aktuelna pitanja u sektoru životne sredine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track