Najnovije vesti

POTPISANI UGOVORI: Uskoro kod privatnika sa zdravstvenom knjižicom
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

Spisak na sajtu ministarstva

POTPISANI UGOVORI: Uskoro kod privatnika sa zdravstvenom knjižicom

Društvo
BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas će uskoro početi potpisivanje ugovora sa privatnim zdravstvenim ustanovama u kojima će pacijenti moći da se leče uz zdravstvenu knjižicu.

"Biće upućeni pozivi za potpisivanje ugovora, a počećemo od privatnih oftalmoloških klinika koje se bave operacijama katarakte i ginekološkim klinikama koje rade vantelesnu oplodnju", kazao je Lončar novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi u Srbiji.

Prema rečima ministra, vremenom će se broj privatnih ustanova sa kojima će se potpisivati ugovori povećavati, a prioritet će biti one usluge za koje postoje liste čekanja. Lončar je ukazao da ministarstvo mora da garantuje za kvalitet i profesionalnost privatnih klinika na kojima će se te usluge obavljati, pa zbog toga proces traje nešto duže.On je istakao važnost uspostavljanja jedinstvenog sistema, kako bi se došlo do potpunih podataka o radu i uslugama koje pružaju privatne klinike i ordinacije.

Ministar je najavio i da će uskoro na sajtu Ministarstva zdravlja biti objavljen spisak privatnih ustanova koje rade regularno i prijavljuju sve čime se bave.

"Moramo da uspostavimo takav sistem da se zna ko leči i koliko ima pacijenata. To je potrebno i zbog pacijenata i zbog države", kazao je Lončar.

On je kao problem istakao i to što neke od privatnih ordinacija obavljaju i preglede i intervencije za koje nemaju dozvole, kao i da ne prijavljuju sve koji rade za njih.

Lončar je podsetio da je, prema dogovoru sa Asocijacijom privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi u Srbiji, trebalo da se izrade lične karte privatnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, ali je od njih oko 1.300 svega oko 500 to i učinilo.

Prema podacima koji su izneti na današnjem sastanku, u Srbiji postoje 1.342 privatne ustanove. Oko osam odsto njih spada u veće zdravstvene sisteme, dok su ostatak male ordinacije i poliklinike. Kako je navedeno, najviše privatnih ustanova, 44 odsto, nalazi se u Beogradu, a najmanje ih je u južnoj i istočnoj Srbiji.

U privatnim zdravstvenim ustanovama ima oko 10.000 zaposlenih i oko 6.000 povremenih saradnika. Na današnjem sastanku potpisan je i Memorandum o saradnji Ministarstva zdravlja i Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi u Srbiji, a bilo je reči i o formiranju radne grupe koja će se baviti pitanjima uključivaja privatnog sektora u zdravstveni sistem Srbije.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...