(KURIR TV) OVO JE SRPSKI PILOT Ponosna majka: Moj sin je heroj spasao je 80 ljudi!
Foto: Zorana Jevtić, Prin

Majka srpskog pilota koji je spustio avion posle eksplozije

(KURIR TV) OVO JE SRPSKI PILOT Ponosna majka: Moj sin je heroj spasao je 80 ljudi!

Društvo -
Nisam se još čula s njim. Oduvek je bio zaljubljenik u letenje, to je njegov život, kaže Nadežda, čiji je sin Vladimir Vodopivec uspešno prizemljio oštećenu letelicu u Somaliji

BEOGRAD - Ovo što je Vladimir uradio i što je više od 70 ljudi spaseno pravo je čudo, veoma sam ponosna na njega! Vladimir je oduvek bio zaljubljenik u letenje, to je njegov život, pa odrastao je na pisti...Voli neboOvako za Kurir počinje svoju dirljivu priču Nadežda Vodopivec (87), majka srpskog pilota Vladimira Vodopivca (64), koji je napravio herojski podvig prekjuče, kada je u Somaliji bezbedno spustio avion sa 74 putnika i sedam članova posade nakon što je, najverovatnije, eksplodirala bomba iznad desnog krila.

Za tragediju koja je sprečena zahvaljujući njenom sinu Nadežda je saznala juče ujutru, kada su je pozvali Vladimirovi prijatelji i kolege.- Nisam sam se još čula sa sinom. Vladimir nema običaj da previše priča o poslu, ali oduvek je bio zaljubljenik u letenje. Obožava svoj posao, to mu je najvažnija stvar na svetu, važnija i od porodice i od svega - kaže Nadežda za Kurir i dodaje da je sina poslednji put videla pre mesec dana, kad je dolazio u Beograd.

Prema njenim rečima, ljubav prema letenju Vladimir je nasledio od oca, čuvenog vojnog pilota Vladimira Vlatka Vodopivca.

Čeka sina da dođe... Majka Nadežda
Čeka sina da dođe... Majka Nadežda

- Moj bivši muž je bio pilot izviđač, za sina je bio ponos, idol! Nekako se podrazumevalo da će Vladimir krenuti očevim stopama, tata ga je stalno vodio na pistu... Pa i ja sam tako upoznala Vlatka, bila sam padobranac, a on pilot - seća se Nadežda i sa osmehom dodaje da je Vlada kao mali bio „pravi zvrk“ i da je stariji brat morao stalno da ga pazi.Bombu uneo putnik?Inicijalni testovi oštećenja na avionu kompanije „Dalo erlajns“ pokazali su da postoje tragovi eksploziva, a somalske vlasti saopštili su da do sada nije utvrđeno da li je u pitanju teroristički napad. Međutim, mediji spekulišu da se ipak radi o samoubilačkom napadu, a da je eksploziv najverovatnije uneo neko od putnika, pošto na to ukazuju tragovi na delu aviona koji je oštećen.

Vladimir Vodopivec Skroman u hrabrosti SREĆA JE ŠTO NISMO BILI NA VEĆOJ VISINI KAD JE PUKLO Na oko 3.700 metara začula se glasna eksplozija, ali nije bilo panike, već smo s kopilotom stabilizovali avion i vratili se na aerodrom. Sletanje je bilo gotovo uobičajeno - rekao je Vladimir Vodopivec neposredno posle incidenta.- Putnici su normalno napustili avion, a nakon toga avion je prevučen na tehničku stajanku, gde su nadležne službe odmah počele pregled i istragu uzroka udesa.

Od momenta rutinskog poletanja do trenutka kada smo se s rupom u avionu vratili i sleteli prošlo je možda 20 minuta - kazao je Vodopivec za podgoričke Vijesti.

Ovaj iskusni pilot, koji ima na desetine hiljada sati leta, ostao je smiren i ne želi da glorifikuje svoj podvig.- Sreća u nesreći je to što je do eksplozije došlo na relativno maloj visini, na kojoj nema velike razlike u atmosferskom pritisku unutar aviona i u vazduhu. Da se to desilo na većoj visini, razorna snaga bombe bi bila veća, kao i oštećenja, koja bi možda bila i fatalna - kaže Vladimir.

StradaoTELO U PLAMENU ISPALO IZ LETELICEEksplozija koja se desila na letu somalske avio-kompanije „Dalo erlajns“ iz Mogadiša za Džibuti oštetila je trup aviona, a prema rečima očevidaca, koje su prenele strane agencije, iz letelice je ispalo telo u plamenu. Vlasti okruga Balad, oko 30 kilometara severno od Mogadiša, saopštile su da je na tom području pronađeno telo muškarca, za kojeg se veruje da nije bio vezan i da je isisan iz aviona posle eksplozije. Tokom incidenta povređena su još dva putnika.

Branio JugoslavijuVLADIMIROV OTAC OBORIO AMERIČKI AVION

Vladimir Vodopivec, otac našeg pilota koji je spasao putnike u Somaliji, 19. avgusta 1946, leteći na avionu tipa JAK zajedno s pilotom Miloradom Kneževićem, oborio je američki avion C-47. Amerikanci su nedozvoljeno ušli u jugoslovenski vazdušni prostor, navodi se na sajtu Muzeja vazduhoplovstva. Svih pet američkih pilota je poginulo. Vodopivec je imao još jedan podvig po kojem ćemo ga pamtiti - 1959. je uspešno spustio oteti avion na liniji Tivat-Beograd. Avion je bio preusmeren ka Bariju, ali je, s gotovo praznim rezervoarom i dok mu je putnik držao pištolj prislonjen na glavu, uspešno prizemljio letelicu.

Pilot Borislav PlaskovićTO ŠTO JE VLADA URADIO NE MOŽE SVAKO Borislav Plasković, dugogodišnji pilot „Jata“ i jedan od drugova Vladimira Vodopivca, kaže da je ovo što je srpski pilot izveo - vrhunac profesionalizma i sposobnosti.- Vlada je vrhunski pilot, profesionalac, izuzetno obučen i nisam ni sumnjao da će ovo da uradi, ne bi to mogao svako, ovo je opasno. On mi je i jedan od najboljih drugova, leteli smo dugo godina zajedno, zaposlili smo se u „Jatu“ 1999. godine, pre bombardovanja. Leteli smo zajedno na Karibima, u Trinidadu i Tobagu i Nigeriji kad je tamo bila najgora situacija. Jedva čekam da se vidimo za nekoliko dana - ponosan je Plasković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track