KORI POSTALA KOBASIČKI: Ministarka Udovički prodaje kobasice!

Ministarstvo Kori Udovički prodaje meso na divlje

KORI POSTALA KOBASIČKI: Ministarka Udovički prodaje kobasice!

Društvo -
Navali, narode: Na vratima Direkcije za e-upravu osvanuo oglas za pikantne kobasice ili blage osušene, kao i za istopljenu svinjsku mast

BEOGRAD - U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje vodi Kori Udovički, razvili su novi biznis - na vratima Direkcije za elektronsku upravu osvanuo je oglas za kobasice i mast od „domaće banatske svinje“.Nisam ja, majke miTako će radnici u Direkciji za e-upravu imati prilike da kupe i degustiraju pikantne kobasice ili blage osušene, ali i istopljenu svinjsku mast.Ministarka Kori Udovički to nije htela da komentariše, ali je zato „odrukala“ da to isto radi i njen kolega iz Vlade Rasim Ljajić, tačnije njegovo Ministarstvo trgovine.Naime, kako su nam rekli u Direkciji za elektronsku upravu, koja je pod krovom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, oni, navodno, nemaju nikakve veze s ovom ponudom mesnih proizvoda. Kažu i da je oglas objavljen na svim spratovima zgrade u Dečanskoj 8a.- Kako nismo jedina institucija koja ovde sedi, oglas je mogao da objavi neko iz neke druge državne institucije. Ovaj objekat vodi i obezbeđuje Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, a pored Direkcije za e-upravu i upravnog inspektorata, u njoj su i Ministarstvo trgovine i telekomunikacija, deo za trgovinu, Direkcija za robne rezerve, Nacionalna služba za zapošljavanje. Nemamo nadležnost da sankcionišemo ovakav potez - navodi se u saopštenju e-uprave.U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, na čijem čelu je Rasim Ljajić, kažu da tržišna inspekcija nije nadležna za promet kobasica, čvaraka i drugih prehrambenih proizvoda.Krše zakon- Za to je nadležna veterinarska inspekcija. Promet neprehrambenih proizvoda, u skladu sa Zakonom o trgovini, može se obavljati i van prodajnog objekta, što je takozvana trgovina ličnim nuđenjem. Za obavljanje ove trgovine moraju biti ispunjeni uslovi, da je lice registrovano kao privredno društvo ili preduzetnik - rekli su u tom Ministarstvu. Oni nisu objasnili da li je oglas za „kobasice i mast od domaće banatske svinje“ u skladu sa zakonom, odnosno da li sme na tom mestu da se prodaje.Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, pita se ko je dozvolio prodaju tih mesnih proizvoda.- Zna se ko i kako prodaje hranu. Ona mora sve inspekcije i procedure da prođe i bude dobra za upotrebu. Osoba koja je dozvolila postavljanje takvog oglasa mora da da odgovore na brojna pitanja, jer ne može neko tek tako da uđe i stavi oglas. Odgovornost mora da snosi poslodavac - kaže Savićeva.Ekonomista Aleksandar Stevanović ističe da možda taj način prodaje deluje zastarelo i starovekovno, ali nema tu ničeg specijalnog.- To rade i sindikati. I individualni poljoprivredni proizvođači imaju pravo da prodaju, niko im ne može zabraniti da prodaju meso koje sami proizvedu, a kako će se oni oglašavati, to je drugo pitanje. U svakom slučaju, svako meso koje se izbaci na tržište mora da prođe veterinarsku kontrolu - kaže ekonomista Aleksandar Stevanović.

Kori UdovičkiNE PLAĆAMO KAO BAJAGI RAD

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da će posebni zakoni da odrede kako će za koje radno mesto da se odredi plata.- Neće biti lako, jer pored određivanja zarada, mora za svaki resor da se odgovori na neka teška pitanja, na primer, kako će se pojačati disciplina i kako da nekome platite više za veći rad, a ne za kao bajagi rad - smatra Udovički.

Nikola, proizvođač kobasicaPRODAJEM DOMAĆE MESO I NA PIJACIIzvesni Nikola, koji je potpisan kao prodavac kobasica, tvrdi za Kurir da nije on lepio oglase.- Sigurno je neko ko je već kupovao ove proizvode kod mene na pijaci, jer držim tezgu. Slobodno poskidajte. Ja imam svoju vizitkartu, možete da dođete kod mene na pijacu, imam tezgu i time se bavim, zaista ne znam koja je zgrada u pitanju - poručio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track