HAOS ISPRED SUDA U TIMOČKOJ: Okršaj komunista i desničara zbog Milana Nedića!
Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Rehabilitacija

HAOS ISPRED SUDA U TIMOČKOJ: Okršaj komunista i desničara zbog Milana Nedića!

Društvo -
BEOGRAD - Postupak rehabilitacije ratnog premijera Srbije Milana Nedića, na sudu u Timočkoj ulici gde se održava ročište, izazvao je sukobe desničara i neokomunista ispred zgrade.

Ispred zgrade suda okupilo se oko 50 neokomunista i 30 ekstremnih desničara sa svojim ideološkim obeležjima.

Komunisti nose crvene i zastave SFRJ, dok desničari marširaju pod zastavama sa likom Dimitrija Ljotića, kao i organizacije "Zbor", čiji je Ljotić svojevremeno bio osnivač. Oni takođe nose i zastavu pod kojom su ratovali pripadnici vojske američkog Juga u Građanskom ratu. Pojedini desničari dižu desnu ruku u znak nacističkog pozdrava.

Ekstremni desničari su doneli transparent "Spasavanje Srba nije zločin".

Na skup su došla i trojica sveštenika u mantijama koji stoje pored desničara, ali ne učestvuju u skupu. Na strani komunista, protestu su se pridružile i članice organizacije Žene u crnom.

Joška Broz, koji je takođe prisutan ocenio je da je cilj takvih postupaka rehabilitacija Hitlera i tako nešto se diktira sa strane.

" Fašizam oživljava, kao što vidite, u Hrvatskoj, Sloveniji, u Evropi" , rekao je Broz.

Podsetimo, Nedić je odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača proglašen ratnim zločincem 1945. godine.

Zahtev za postupak rehabilitacije podneli su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtva komunističkog terora, kao i Nedićevi potomci. U zahtevu se traži da se utvrdi da je Nedić bio žrtva progona i nasilja iz političkih razloga i osporava se da je izvršio samoubistvo prilikom isleđivanja.

Nedićeva vlada raspuštena je malo pre oslobođenja Beograda, posle čega je on prebegao u Austriju, ali je vrlo brzo izručen jugoslovenskim vlastima. Jugoslovenske vlasti u izbeglištvu su lišile Nedića čina generala zbog saradnje sa okupatorom.

Svedok: Staro sajmište bio ustaški, a ne Nedićev logor

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljen postupak pravne rehabilitacije predsednika Vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata Milana Nedića na kome je svedok Žarko Vidović ocenio da je Staro sajmište bio ustaški, a ne Nedićev logor.

Vidović koji je u vreme rata bio u Savezu komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) u Sarajevu, naveo je da su ga ustaše uhapsile sa još oko 2.500 do 3.000 ljudi, i uputile ka logoru u Jasenovcu, ali su ih Š jedinice presrele, odabrale njih oko 800 i transportovali ih za Zemun koji se nalazio na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske (NDH)."U Zemunu nije bilo nikakvog uticaja Nedića, osim ako je bio u nekom dogovoru s Pavelićem, što je meni malo verovatno", rekao je Vidović na ročištu u Beogradu.

On je naveo da je kao član Pokreta narodnog spasa koji je ostao "odan Jugoslaviji" pomagao Srbima da iz Sarajeva odu u Srbiju vozovima."Mi smo tokom rata kupili Srbe u Sarajevu koliko je moguće da se spasu od ustaškog klanja. To nasilje nad Srbima bilo je toliko očigledno da je u spas Srba ustao komandant Nemačke u Sarajevu", rekao je svedok.Kako je dodao, tadašnja stara jugoslovenska policija, koja će uskoro postati Nedićeva policija, te Srbe je prihvatala sa velikom pažnjom."Tetke moje supruge i moja supruga su mi pričale da su tokom čitavog rata bile smeštene u Banji Koviljači gde su imale besplatnu hranu i smeštaj", kazao je Vidović.

Prema njegovim rečima, nakon završetka rata, studenti su Vidoviću u Sarajevu pričali kako su se spasili zahvaljujući Nedićevoj Srbiji.Nakon saslušavanja svedoka, zakazano je sledeće ročište za 14. mart, na kome će kao svedok biti saslušan tadašnji predstavnik Uprave iseljavanja Slovenaca Nikola Milovančev.Praunuk Milana Nedića, Aleksandar kazao je novinarima da je današnji svedok dokazao da je najveća zabluda da je Nedić držao logor na Starom sajmištu."Porodica Nedić je danas odnela pobedu. Dokazano je da Milan Nedić nije imao veze sa progonom Jevreja", kazao je praunuk.

On je dodao i da će na jedno od ročišta doći i akademik Aleksandar Bjelić, potomak Jevreja koje je Nedić tokom rata spasao.Ispred Višeg suda u Beogradu okupili su se predstavnici Komunističke partije, SUBNOR-a i nevladine organizacije "Žene u crnom" koji su protestovali protiv Nedićeve rehabilitacije.Unuk nekadašnjeg predsednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita ocenio je da je postupak rehabilitacije "diktiran sa strane" i da predstavlja sramotu za Srbiju.Sa druge strane, bilo je i nekoliko mlađih osoba koje su nosili transparente "Spasavanje Srba nije zločin", a sve okupljene obezbeđivala je policija.Tokom suđenja, oni koji su za rehabilitaciju i oni protiv, vikali su jedni drugima da su izdajice.

Advokat zastupnika rehabilitacije Zoran Živanović kazao je da je odustao od poziva svedoka iz Slovenije Uroša Šušteriča zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja i starosti, što ga onemogućava da dođe iz Slovenije.Postupak rehabilitacije Milana Nedića počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Stefanovićeva Levica Srbije osudila proces rehabilitacije Nedića

Organizacija Levica Srbije, na čijem je čelu Borislav Stefanović, osudila je danas postupak rehabilitacije Milana Nedića, predsednika kvislinške vlade Srbije za vreme Drugog svetskog rata. "Smatramo da je pitanje rehabilitacije više od istorijskog pitanja - ono je simbol borbe za drugačije vrednosti koje želimo da vidimo u budućnosti", navodi se u saopštenju Levice Srbije. Ta organizacija je ukazala da je njen lider u decembru prošle godine u Skupštini Srbije predao predlog izmena Zakona o rehabilitaciji kojim se onemogućava rehabilitacija Milana Nedića i Dimitrija Ljotića. "Na taj način bi se sudovima omogućilo da se odbrane od anticivilizacijskih pokušaja rehabilitacija ličnosti koje su progonile ljude druge nacije, drugačijeg mišljenja i antifašiste. Neprihvatanjem tog predloga, dat je vetar u leđa onima koji osporavaju antifašističku borbu i koji diskredituju sve one časne ljude koji su svoje živote dali za slobodu zemlje", dodaje se.

Protest antifašista u Zrenjaninu zbog rehabilitacije Nedića

Antifašistička akcija Zrenjanin danas je protestovala protiv nastavka sudskog procesa za rehabilitaciju predsednika Vlade Srbije tokom okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića ispred zgrade bivšeg logora iz Drugog svetskog rata i spomenika kulture u tom gradu."Okupili smo se ovde ispred bivšeg logora koji je za vreme rata bio logor Milana Nedića. Ovo nije bio logor kojim je upravljala Vlada Milana Nedića, ali je direktno ili indirektno, svojim uredbama i depešama i novinskim objavama uticao da se u logore širom Srbije zatvaraju Romi i Romkinje, Jevreji i Jevrejke, Srbi i Srpkinje, kao i antifašisti iz cele zemlje", rekao je Srđan Papić iz organizacije Panonske Aktivističke Organizacije (PAOR).

SPS: Srbija da se ponosi antifašizmom, a ne da rehabilituje

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević izjavio je danas da je Srbija antifasistička zemlja i da treba da se ponosi antifašizmom i slobodarskim duhom, a ne da rehabilituje kvislinge i saradnike okupatora.Milićević je, povodom procesa rehabilitacije Milana Nedića, rekao da SPS, kao antifasistička stranka, nikada neće pristati na negiranje holokausta i zločina koji su vršeni, naročito ne prema onima koji su te zločine na teritoriji Srbije sprovodili."SPS ne komentariše sudske postupke, mi smo antifasistički opredeljeni i nas stav o dešavanjima tokom Drugog svetskog rata je jasan, to je pokazao i Ivica Dačić kada je kao premijer zatražio da se ukloni njegov portret iz vlade", naveo je Milićević.On je istakao da je Srbija antifasisticka zemlja, koja je za svoju slobodu i slobodu svog naroda, podnela ogromne ljudske žrtve, patnje i stradanja."Danas u Srbiji nema građanina čiji preci nisu živeli u tom strašnom periodu i mi zbog njih ali i budućih generacija, treba da se ponosimo antifašizmom i slobodarskim duhom, a ne da rehabilitujemo kvislinge i saradnike okupatora", naveo je Milićević.Milićević je istakao i da srpskom narodu nisu potrebne nove podele i novi sukobi, već jedinstvo kako bi od Srbije napravili modernu i razvijenu državu."Istoriju ostavimo istoričarima", naveo je Milićević.

(N1/Beta/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja