OSPORENO UKIDANJE NACIONALNIH PENZIJA: Tasovac nije uspeo da ojadi umetnike
Foto: Zorana Jevtić

Burno u srpskom parlamentu

OSPORENO UKIDANJE NACIONALNIH PENZIJA: Tasovac nije uspeo da ojadi umetnike

Društvo -
Skupštinski odbor negativno se izjasnio o predlogu Ministarstva kulture, ministar nije dobio podršku ni SPS, koji je u vladajućoj koaliciji. Krajnju reč daće narodni poslanici

BEOGRAD - Ministru kulture Ivanu Tasovcu zasad nije pošlo za rukom da ukine dodelu nacionalnih penzija zaslužnim umetnicima!Iako je ukidanje ovih priznanja bilo predviđeno izmenama Zakona o kulturi, skupštinski Odbor za kulturu i informisanje juče ipak nije prihvatio izmene i dopune tog akta. Protiv izmena zakona glasalo je pet poslanika, četiri je bilo za, dok dvoje nije glasalo. Posebno je zanimljivo to što za ovakav predlog zakona nisu glasali Srđan Dragojević i Nenad Milosavljević Galija, koji su poslanici vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS).Nema poverenjeMeđutim, negativno mišljenje Odbora i uskraćivanje podrške socijalista ne znači da ovakav predlog zakona neće biti usvojen u danu za glasanje. Poslanici su juče, nakon sednice Odbora, otpočeli raspravu o ovom aktu, a konačno izjašnjenje daće do kraja nedelje. Tad će se videti da li su poslanici SPS promenili mišljenje ili će umetnici i u budućnosti moći da očekuju priznanje koje na mesečnom nivou iznosi 45.000 dinara.Vesna Marjanović (DS), predsednica Odbora, kaže da bi ministar Tasovac morao da podnese ostavku zbog činjenice da nisu usvojene izmene zakona koje je on predložio, odnosno zato što nije uspeo da obezbedi potrebnu podršku parlamentarne većine:- Rezultat glasanja je neuobičajen, ne dešava se često u Skupštini, i govori da predlog zakona u formi u kojoj smo ga dobili nema poverenje čak ni parlamentarne većine.ProblematičnoU javnosti se proteklih godina često vodila polemika u vezi sa dodelom ovih priznanja, pa se tako često moglo čuti da je novac odlazio i u ruke umetnika koji to ne zaslužuju. Međutim, socijalista Srđan Dragojević kaže da dodela nacionalnih priznanja ličnostima koje su „u najmanju ruku problematične“ nije došla iz oblasti kulture.

Socijalisti protiv ministra... Dragojević i Milosavljević
Socijalisti protiv ministra... Dragojević i Milosavljević

Neosetljivost

- Više od 300 vrhunskih umetnika ne zaslužuje da na njih padne taj teret. Ministarstvo kulture pokazalo je žalosni stepen neosetljivosti prema tim vrhunskim umetnicima i njihovom jedinstvenom stavu o tim nacionalnim priznanjima. Ukidanjem tih priznanja šalje se slika da je za umetnike nađena zamena, a to su zvezde rijaliti emisija - kazao je reditelj.

Ivan TasovacPENZIJE STVARAJU KONFUZIJUPredstavljajući poslanicima u parlamentu predložene izmene Zakona o kulturi, Tasovac je rekao da je dodeljivanje nacionalnih penzija za umetnike od samog uvođenja izazivalo kontroverze.- Predloženim izmenama Zakona o kulturi predviđeno je njihovo ukidanje jer bi dalja primena donosila dodatnu konfuziju u polju kulture - naveo je on.

VLASNICI NACIONALNIH PENZIJALepa Lukić, pevačica IMA DOSTA ZASLUŽNIH UMETNIKA

- Drago mi je što je nisu ukinuli, ljudi koji zaslužuju treba da je dobijaju i dalje. Ima dosta umetnika koji je zaslužuju, nikako ne bi trebalo da se ukine.Milan Lane Gutović, glumacKOD NAS JE KULTURA NERENTABILNA- Verovatno nemaju novac, pa su želeli da ukinu, ukidaju se nerentabilne stvari, a kod nas je danas kultura nerentabilna. Treba da se dodeljuje, to je nužno, svaka država to ima.Predrag Živković Tozovac, pevačDOBIJA SE U POZNIM GODINAMA- Treba da nastavi da se dodeljuje. Smatram da umetnicima treba dati priznanja. To priznanje se kod nas dobija u poznim godinama i nije prenosno na porodicu.

ČinjeniceNACIONALNE PENZIJE ZA 373 UMETNIKANacionalne penzije umetnicima se dodeljuju od 2008. godinePenzioneri mesečno dobijaju 45.000 dinaraPrethodno su iznosile 50.000 dinara, ali su prošle godine smanjene zbog štednjeTrenutno nacionalnu penziju dobija 373 umetnikaDodeljivanje je privremeno bilo ukinuto 2013. zato što su se, kako je ocenio Tasovac, pretvorile u „ruglo i ismevanje“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track