PATRIJARH IRINEJ U KANADI: Još nije vreme za posetu pape Srbiji
Foto: Marina Lopičić

Poseta poglavara SPC vernicima na severu američkog kontinenta

PATRIJARH IRINEJ U KANADI: Još nije vreme za posetu pape Srbiji

Društvo -
BEOGRAD - Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej rekao je da nema ništa protiv posete pape Srbiji, ali da se možda još nisu stekli uslovi za to.

"Papa je nekoliko puta nagoveštavao da želi da poseti i Srbiju... Ja ne vidim ništa rđavo u toj želji, ali s obzirom da u Srbiji živi veliki broj izbeglica iz Hrvatske koji još nose traume i rane progona i druge posledice tog progona, možda nije još došlo vreme da do papine posete dodje", rekao je patrijarh Irinej.

Tokom posete Kanadi, poglavar SPC je ocenio da predlog o kanonizaciji zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca nije dobar jer je njegovo delovanje "nespojivo sa nazivom svetiteljstvo". Prema njegovim rečima, tokom Drugog svetskog rata je na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima izvršen genocid, a Stepinac nije mogao da ne zna šta se dešava.

"Koliko je meni poznato, Stepinac je dao izjave koje nisu nimalo bile želje da se zaštiti srpski narod. Zna se i da je zdušno pomagao ustaški pokret (Ante) Pavelića, kao Bogom poslatu osobu da reši istorijsko pitanje hrvatskog naroda", naveo je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC je dodao da je "papa prošle godine predložio susret predstavnika istoričara SPC i predstavnika istoričara Rimokatoličke crkve iz Hrvatske, a na neki način u prisustvu papskom". "Odmah sam rekao da je to dobar predlog, jer na kraju krajeva, treba da sednemo i vidimo koji je razlog da Hrvati dugo vremena pokazuju, da ne kažem neprijateljstvo, iako to de fakto jeste, prema Srbima. Treba da vidimo koji su njihovi razlozi za tako nešto i da o tome razgovaramo na najvišem istorijskom i kulturnom nivou", rekao je patrijarh Irinej.

On je dodao da je i taj predlog došao povodom slučaja kanonizacije Stepinca i konstatovao da je "istorija dogadjaja u NDH poznata - tada su Srbi doživeli genocid". "Koliko lično - ne znamo, ali je svakako bila prisutna Katolička crkva, odnosno njeni sveštenici čiji je vrhovni starešina Stepinac. On nije mogao ne znati šta se dogadja u NDH", dodao je poglavar SPC.

"Stanje u Eparhiji kanadskoj je sada sasvim dobro"

Patrijarh je rekao da je stanje u Eparhiji kanadskoj sada "sasvim dobro" posle problema koji su je opterećivali u prethodnih godinu dana. Patrijarh Irinej, koga je Sabor SPC imenovao i za administratora Eparhije kanadske nakon razrešenja episkopa Georgija, rekao je za agenciju Beta da su problemi u crkvenoj zajednici sada prevazidjeni.

"Uspostavljen je normalan život Eparhije i očekujem da će izbor novog kanadskog episkopa biti tokom zasedanja Sabora SPC zakazanog za 14. maj 2016. koji tog episkopa bira kao i sve ostale. Očekujem da će novoizabrani episkop ovde zateći sasvim normalno stanje", rekao je poglavar SPC u razgovoru sa dopisnikom Bete Milomirom Niketićem tokom posete Kanadi.

"Kod srpskog naroda u Kanadi nema nikakve zebnje, moji susreti i sa narodom i sa sveštenstvom su onakvi kakve sam želeo i kakvi i treba da budu - vrlo srdačni i bez problema", dodao je patrijarh koji je treći put za godinu dana posetio Eparhiju kanadsku.

Prema njegovim rečima, jedini problem u toj eparhiji i danas pravi episkop Georgije koji je razrešen na prošlogodišnjem Saboru SPC. "Trudiću se da nadjem način da sa njim porazgovaram i da mu predočim posledice njegovog stava i odnosa. Nadam se da ćemo naći način da se to najcelishodnije reši", kazao je patrijarh Irinej.

Episkop Georgije odbio je nakon odluke Sabora da napusti Kanadu, ali je kazao da nije u raskolu sa SPC. Patrijarhov domaćin u Ambasadi Srbije u Otavi bio je ambasador Mihailo Papazoglu, a učesnik susreta bila je i ambasadorka Bosne i Hercegovine Koviljka Špirić. U pratnji patrijarha bili su arhijerejski zamenik Eparhije kanadske protojerej-stavrofor Vasilije Tomić iz Toronta i protodjakon Damjan Božić iz Beograda.

Patrijarh se u razgovoru sa ambasadorima interesovao za političke i ukupne odnose Srbije i Kanade i BiH i Kanade, ali i za kontakte i saradnju dve ambasade koje se u Otavi nalaze jedna do druge, kao i za život doseljenika iz te dve države bivše Jugoslavije. Njega je zanimalo i mišljenje diplomata o izbegličkoj krizi u Evropi u koju je, prijemom brojnih izbeglica, uključena i Kanada.

Patrijarh Irinej poklonio je ambasadi Srbije kopiju ikone Bogorodice Trojeručice, a ambasador Papazoglu uzvratio je monografijom Otave. Glavi ciljevi posete patrijarha Otavi bili su novosagradjena crkva i Srpski centar, prve autentične srpske gradjevine te vrste u istoriji kanadske prestonice. Njega su sa tim poduhvatom koji finansiraju doseljenici-parohijani upoznali paroh Aleksandar Gujaničić, predsednik CŠO "Sveti Stefan" Jovan Krstić, predsednik Nadzornog odbora Gligorije Milanović i Pavle Pevac. Od patrijarha je blagoslov primio najmladji parohijanin Boško Gaćeša, rodjen pre tri sedmice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track