DAN DRŽAVNOSTI: Premijer Vučić otvorio Svečanu akademiju u Kragujevcu

Srbija obeležava Sretenje

DAN DRŽAVNOSTI: Premijer Vučić otvorio Svečanu akademiju u Kragujevcu

Društvo -
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje Svečanoj akademiji u Kragujevcu povodom Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije.

Svečana akademija, pod nazivom "I Univerzitet... i knjiga...", počela je u Staroj skupštini nešto posle 13 časova himnom Republike Srbije.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Usledila je Sretenjska beseda premijera Srbije Aleksandra Vučića.

"Danas na ovaj veliki praznik imamo samo jednu veliku obavezu. Govorim vam o veri srpskog naroda - 1804. godine da bude slobodan, a 1835. kada je donet Sretenjski ustav. Ta vera nastala je u bedi i ropstvu. Stotinama godina ljudi su se ovde rađali sa svešću da mogu živeti samo posle smrti, a opet u svom tom jadu pojavili su se oni sa verom, verom da može biti bolje. Iz te vere nastala je Srbija, nastali smo svi mi", rekao je premijer Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je dodao da je Karađorđe bio najveći i najhrabriji Srbin.

"Ubijen je mučki i zbog svoje žrtve će biti zapamćen zauvek. Zbog njega smo svi danas ovde u Kragujevcu", istakao je Vučić, otvarajući Svečanu akademiju.

"Drugi ustanak, pak, bio je više Miloša Obrenovića, nego što je Prvi bio Karađorđev. Sećate se rečenice: "Eto mene, eto vama rata s Turcima". Rat, rat, uvek rat. Ali knjaz Miloš bio je mudriji. Nije želeo da dozvoli borbe koje bi donele dodatno stradanje srpskom narodu. Ako je Karađorđe bio sloboda, Miloš Obrenović je bio država, na Karađorđu samo naučili šta je etika, na Milošu šta je politika", naveo je on.

"U Šumadiji i Kragujevcu smo dobili modernu državu, koju su stvorili hrabri vojnik Karađorđe, nepismeni ali mudri knez Miloš Obrenović i romantični bečki student Dimitrije Davidović. Danas slavimo i njih, i veru u nas i Srbiju. Živela sloboda, živela srpska država, živela Srbija", čestitao je premijer.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Neposredno pred početak Svečane akademije, premijer je proveo neko vreme u razgovoru sa okupljenim građanima.

U umetničkom delu programa svečane akademije “I Univerzitet… i knjiga” istoriju Srbije su kroz scenski nastup oživeli glumci Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca Miodrag Pejković, Miloš Krstović, Saša Pilipović i Nikola Milojević, studenti Miljana Vranić, Kristina Simonović i Stefan Pavlović. U muzičkom delu programa učestvovali su sopran Anđela Todorović, solista Danica Krstić, Pevačko društvo “Studenac” i Kragujevačko pevačko društvo.

EPK/Bogdan Vranješević

Obeležen Dan državnosti i na Oplencu

TOPOLA - Dan državnosti Srbije obeležen je danas svečanom ceremonijom i polaganjem venaca u Crvki svetog Đorđa na Oplencu, u prisustvu predstavnika Vlade Srbije, Republike Srpske, sveštenstva SPC, Vojske Srbije i diplomata.

Delegaciju Vlade Srbije predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je naglasio da je bilo i da će biti teških vremena, ali da nije bilo i da neće biti generacija među Srbima koje se neće moći odazvati na poziv za slobodu i koje neće uspeti svoju slobodu da odbrane.

"Ima planina viših nego Oplenac među Srbima, ali nema viših mesta nego što je grob velikog Karađorđa, osnivača Srbije. Ima viših planina nego što je brežuljak oplenački i u njemu crkva, u njoj grob, u grobu prah besmrtnog oca Srbije", rekao je Vulin.

On je naveo da svako ko zna Srbe, zna da se ništa brže ne stvori od naroda ratara, vinogradara, stočara, malinara, nego vojnik, kome samo treba da se kaže koje mesto da brani i šta svojim životom da čuva. Ministar je rekao da se ništa brže ne stvori od srpske vojske i da nema ništa upornije i čestitije od rešenosti srpskog seljaka da traje u miru zauvek, da svaku njivu uzore, svaki voćnjak oreže, svaku voćku ubere.

Vulin je naveo da su Srbi drevan narod, koji ume da razlikuje laž od istine, i da je sloboda važna i da se ona ni od koga ne dobija i nikome ne daje nipošto. "Ako bi jednom rečju da opišem Srbe, to je reč sloboda", rekao je Vulin, dodajući da je bilo vremena kada je Srbija očajna i isrcpljna dopuštala da joj drugi govore kuda će ići, ali da su ta vremena prošla zauvek.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track