Savet za štampu o objavljivanju privatnih fotografija profesorke
Foto: Stefan Jokić, Kurir

Odluka

Savet za štampu o objavljivanju privatnih fotografija profesorke

Društvo -
Komisija za žalbe Saveta za štampu, odlučujući o žalbi Suzane Alar, ocenila je da objavljivanje privatnih fotografija i otkrivanje identiteta osobe koja je na njima, bez obzira na to da li su slike autentične ili je reč o fotomontaži, predstavlja ozbiljnu povredu prava na privatnost, utoliko pre što ne postoji javni interes kojim bi se to moglo opravdati.

U vezi sa tim Komisija donela je jednoglasnu odluku da je tekstovima “Profesorka uhvaćena u laži: Slika na fejsbuku je moja, ali grudi nisu“ i “Nove šok slike: profesorka kleči u čamcu, đak je mazi“, objavljenim 3. i 4. novembra 2015.godine, dnevni list „Kurir” prekršio kodeks novinara.

Komisija napominje da Kodeks novinara precizira da novinar mora da bude svestan moći medija, odnosno mogućih posledica po osobu čiji identitet otkriva, kao i da posebno mora imati u vidu težinu mogućih posledica u slučaju eventualne pogrešne pretpostavke u izveštavanju.

Prema njihovim rečima prekršena je tačka 5 Odeljka I (Istinitost izveštavanja),Kodeksa novinara Srbije, po kojoj je sa novinarstvom nespojivo objavljivanje neosnovanih optužbi,kleveta i glasina, tačka 1 Odeljka VII (Poštovanje privatnosti), po kojoj je novinar obavezan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše, kao i tačka 1 Odeljka VIII (Korišćenje časnih sredstava), o obavezi novinara da se u prikupljanju informacija, fotografija, dokumenata, zvučnih i video zapisa koristi samo časnim sredstvima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track