MREŽA ZA RESTITUCIJU: Vučiću, ubrzaj izmene Zakona o vraćanju imovine!
Foto: Zorana Jevtić

Olakšati i omasoviti proces

MREŽA ZA RESTITUCIJU: Vučiću, ubrzaj izmene Zakona o vraćanju imovine!

Društvo -
Mreža za restituciju u Srbiji izrazila je punu podršku premijeru Aleksandru Vučiću da istraje u pripremi i usvajanju izmena i dopuna Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, budući da su protivnici tih izmena, kako tvrde, isključivo pripadnici organizovanih kriminalnih grupa.

U pismu premijeru Mreža za restituciju navodi da je upravo iz ovih razloga neophodno dodatno ubrzati, olakšati i omasoviti ovaj proces.

"U tom smislu, izražavamo podršku i ovim dopisom još jednom pružamo poruku ohrabrenja vama lično i samoj vladi, da se uspešno oduprete ovim pritiscima", navodi se u pismu Mreže za restituciju.

Od premijera se očekuje da Vlada Srbije utvrdi predlog i uputi ga Narodnoj skupštini na suvajanje po hitnom postupku - kako bi ga Skupština usvojila pre raspuštanja.

Proces naturalne restitucije, koji se sprovodi pred Agencijom za restituciju, nesumnjivo je najefikasniji i najefektivniji proces obezbeđivanja višestruko većih budžetskih prihoda, stvaranja velikog broja novih radnih mesta, stvaranja uslova za nastanak malih i srednjih preduzeća, slobodnih i inventivnih preduzetnika, opstanka mladih u poljoprivredi, i slabljenja pogubnih monopola u Srbiji.

Istovremeno, proces restitucije je identifikovan kao najznačajniji i praktično jedini proces u Srbiji koji dovodi do masovnog razotkrivanja i popisa javne svojine, kao i jedini postupak koji identifikuje, razotkriva i efektivno brzo ispravlja nepravilnosti i nezakonito postupanje sa državnom svojinom u proteklih 40-50 godina.

Ove nepravilnosti su identifikovane kao najznačajniji vid finansiranja organizovanig kriminala i političkih partija u Srbiji, o čemu postoje bezbrojni dokazi, navodi se u pismu premijeru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track