TRAVAR BRANISLAV DOBIO PRIZNANJE SA OKSFORDA: Ovo su njegovi saveti za dug život!
Foto: Travarpopovic.com

Prirodna medicina

TRAVAR BRANISLAV DOBIO PRIZNANJE SA OKSFORDA: Ovo su njegovi saveti za dug život!

Društvo -
Branislav Popović (80) travar posebnog senzibiliteta i iskustva, učitelj po zanimanju, odrastao je u Bosni, u Tuzli, ali ga je ratni vihor na prostorima SFRJ doveo u Bijelu kod Herceg Novog. Tu je nastavio ono što radi već 50 godina: potragu za travama i spravljanje efikasnih lekova biljnog porekla.

Naučeno je potvrdio usavršavajući se u Botaničkoj bašti univerzitetskog centra Oksforda, koja je stara blizu 500 godina, i na Fakultetu herbalne medicine u Francuskoj, gde ga je čuveni profesor Frans Peri upoznao s tajnama farmakologije (hemijski sastav lekovitog bilja).

A onda je sve to golemo iskustvo pretočio u knjigu "Put do dobrog zdravlja i dugovečnosti", koja je nedavno promovisana.

U knjizi su navedeni registar narodnih i latinskih imena lekovitog bilja, uputstva za prepoznavanje bilja koje održava vitalnost organizma, ali i leči od raznih bolesti, iskustva onih koji su uzimali preparate koje je Branislav spremio i još puno toga. Čuveni su njegovi preparati "srećko" (za ostavljanje duvana), "jasmin" (za otklanjanje problema s disajnim putevima), "dijana" (za lečenje ženskih problema)...

- Fitoterapija (naučno bavljenje lekovitim biljem) ima prednost nad konvencionalnom medicinom kada je reč o tri grupe oboljenja: funkcionalni problemi digestivnog sistema (loše varenje, nadimanje, gubitak apetita, anoreksija, gastritis, opstipacija), zatim tegobe jetre (masna, tvrda, otekla jetra, hronični hepatitisi i drugo). U treću grupu spadaju takozvana anksiozno-neurotična stanja, gde se, pored fitoterapije, primenjuju akupunktura i meditativne nauke - zapisao je u svojoj knjizi autor, citirajući lekara specijalistu Zorana Nikolića.

Popović, kaže da je danas, nažalost, mnogo šarlatana, kvazitravara i "prirodnih lekara", što smeta onima koji se bave ovom materijom ozbiljno,ali ponajviše ljudima koji od njih traže pomoć.

Sedam saveta

Umesto pojedinačnih recepata, Popović je dao sedam opštih saveta za zdravlje:

*Čuvajte se dosade, od nje se stari i boluje;

*Bar šest-sedam puta mesečno pročišćavajte jetru, jer je ona "čistač organizma";

*Pre doručka popijte supenu kašiku maslinovog ulja s nekoliko kapi limunovog soka;

*Ishranu bazirajte na baznoj hrani (75 odsto), koju čine sveže voće i povrće, sirovo ili kuvano, začinjeno bilje, med...;

*Mislite pozitivno, smejte se, jer je smeh lek;

*Izbegavajte slanu, masnu hranu, vruću i hladnu, beli šećer i beli hleb;

*Budite umereni u svemu;

*Što više boravite u prirodi.

(Novosti/Foto: travarpopovic.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja