VOZAČI OPREZ: Pljušte kazne i za najmanje prekoračenje brzine, saobraćajci više ništa ne opraštaju
Foto: Nebojša Mandić

Pooštrena kontrola

VOZAČI OPREZ: Pljušte kazne i za najmanje prekoračenje brzine, saobraćajci više ništa ne opraštaju

Društvo -
BEOGRAD - Saobraćajna policija pooštrila je kontrole, pa tako više nijednom vozaču neće praštati ni najmanje prekoračenje brzine, već će obavezno pisati novčane kazne.

U MUP-u Srbije SEnezvanično saznaje da saobraćajni policajci mogu da oproste kazne za prekoračenja brzine samo ako je manje od 10 odsto od propisane. To do sada nije bio slučaj, pa su saobraćajci opraštali i ako vozite do 20 odsto više od propisane brzine.

Nova pravila uvedena su zbog veće bezbednosti u saobraćaju.

Kazna za prekoračenje brzine do 10 kilometara na sat od dozvoljene u naseljenom mestu je 3.000 dinara, dok je van naseljenih mesta prva kazna propisana za prekoračenja veća od 20 kilometara na sat takođe je 3.000 dinara.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je bitno da se kontrola obavlja na mestima gde često stradaju pešaci, a ne gde je bez razloga brzina ograničena i nema pešaka.

- Ne bi bilo dobro da policija kontroliše brzinu na mestima na kojima se ne događaju saobraćajne nezgode, a propisano je bez potrebe malo ograničenje brzine. Ima puno primera za to. Recimo, Pupinov most, Zrenjaninski put, gde je brzina ograničena samo na 50 kilometra na sat - navodi Okanović.

On napominje da se, s druge strane, sa svakim kilometrom prekoračenja povećava šansa za tešku nesreću.

Da su se neki vozači već uveliko suočili sa saobraćajcima koji ni najmanje prekršaje, a posebno prekoračenje brzine, više ne praštaju, potvrđuje i jedan slučaj iz Kosjerića koji je poslednjih dana glavna tema na društvenim mrežama.

Vukašin Perišić iz sela Galovići kažnjen je jer je vozio brzinom od 51 kilometara na sat na delu puta gde je dozvoljeno 50. Prekršajni nalog u koji je, između ostalog i detaljno opisan Perišićev „prekršaj”, objavljen je na internetu.

- Ostao sam u neverici kada su mi kazali da me zaustavljaju zbog prekoračenja od jednog kilometra na sat, kao i to da će zbog novih pravila morati da mi pišu kaznu. Poznajem oba saobraćajca jer je Kosjerić ipak mala sredina, pa mi je odmah bilo jasno da su sigurno dobili takvo naređenje. Iako mi je sve to najpre bilo veoma smešno, kaznu sam odmah platio, da kasnije ne bih imao problema - kazao je Perišić.

(Blic/Vuk Z. Cvijić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track