KAŽNJEN ZA HRABROST: Policajac bio bolestan i uhapsio napadača, a dobio ocenu dovoljan 2!
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Sindikat srpske policije

KAŽNJEN ZA HRABROST: Policajac bio bolestan i uhapsio napadača, a dobio ocenu dovoljan 2!

Društvo -

BEOGRAD - U toku je godišnje ocenjivanje zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ocenjivanje se vrši na predlog neposrednih starešina kao što je to slučaj bio i ranije, a ono što je novo, sada dobijena ocena ima znatno veći uticaj, jer karijerno napredovanje zaposlenog u velikom stepenu zavisi od iste.

- Nažalost, pojedine starešine, koje su srećom u manjini, nisu ispoštovale struku, nisu, prema našem sudu, dobro izvagali i odredili ocene policijskim službenicima u svojim organizacionim jedinicama - kažu u Sindikatu srpske policije. Primera radi, slučaj koji je skrenuo pažnju na nerealno ocenjivanje zaposlenih, to je slučaj iz Vršca gde je policajac i naš član Dalibor Vukić ocenjen ocenom „dovoljan – 2“.

Komandir Saobraćajne policijske ispostave Vršac ga je ocenio ukupnom ocenom 2.40 mada kolega Vukić nije imao nikakve ozbiljne prestupe u 2015. godini, niti je disciplinski kažnjavan, imao je prosečne rezultate rada na godišnjem nivou, bio je čak i nagrađivan uvećanjem na platu, i protiv njega nije bilo ikakvih pritužbi ili kakvih drugih predstavki od strane građana - navode u Sindikatu.

Prema mišljenju ovog Sindikata, komandir je prevideo podvig koji je svojevremeno izveo upravo kolega Vukić.

- Ovaj čovek, kolega Dalibor, svojim postupanjem je itekako uticao na popravljanje imidža policije, tako što su o njemu u 2015. godini pisali mediji pod naslovom „Heroj van dužnosti: Mladić vitlao nožem u domu zdravlja, uhapsio ga policajac koji je došao na terapiju“. Da podsetimo, kolega je došao na sam kraj radnog vremena u Domu zdravlja Vršac, da bi primio terapiju jer je trpeo jake bolove. Po prijavi građana koji su mu prišli i ukazali na to da jedno lice preti nožem u čekaonici Doma zdravlja u Vršcu, kolega je bez oklevanja, iako u bolovima, izašao iz ordinacije prišao licu i razoružao ga - ističu u SSP.

Danas, kada imaju učestale napade na radnike zdravstvenih ustanova, koji su se završavali čak i tragičnim ishodom, kada ministar unutrašnjih poslova dr Nebojiša Stefanović najavljuje prisustvo policajaca u istim ustanovama, na delu je tolerisanje starešina koji procenjuju da se ovakvi, i slični postupci policajaca kategorišu jedva prolaznom ocenom.

- Očekujemo reakciju ministra u smeru ispravljanja ove svojevrsne nepravde i korigovanje godišnje ocene kolegi Vukiću, ali ono što je još bitnije jeste to da se istovremeno založi za donošenje jasnih pravila i kriterijuma kojih se starešine moraju da pridržavaju prilikom budućih određivanja godišnjih ocena zaposlenim radnicima - zakljuĉuju u ovom sindikatu, dodajući da je trenutno odlukom komandira u Vršcu, poslata poruka i policajcima i građanima, da se u Srbiji policijska požrtvovanost, rizikovanje svog života radi zaštite života građana ocenjuje jedva ocenom dovoljan – 2.

S. Stojanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track