ODALOVIĆ: Obdukcija tela srpskih diplomata stradalih u Libiji gotova tokom dana
Foto: Beta Miloš Miškov

Rasvetljavanje okolnosti pogibije

ODALOVIĆ: Obdukcija tela srpskih diplomata stradalih u Libiji gotova tokom dana

Društvo -
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović očekuje da će danas biti završena obdukcija tela dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji, Slađane Stanković i Jovice Stepića

Odalović je rekao da se radi ponovna obdukcija, iako je već urađena u Libiji, zbog rasvetljavanja svih okolnosti pogibije dvoje službenika. Obdukacija je, prema njegovim rečima, počela odmah po dopremanju tela i rađena je celu noć.

Odalović je najavio i da će se narednih dana raditi na razjašnjavanju svih okolnosti nesrećenog slučaja, u okviru koga će ambasador Oliver Potežica, kako je rekao, morati da da odgovori na mnoga pitanja.

"Rekao sam mu da će biti pitanja na koja će morati da da zvanično pojašnjenja. Mnoga pitanja će morati da budu razjašnjena", rekao je Odalović, navodeći da je među tim pitanjima zašto su na put sa ambasadorom išli i službenici i zašto su bili u automobilu u kojem je trebao da bude ambasador.

On je rekao da ga je u Tripoliju dočekao Potežica, koji mu je predočio da od 2012. godine nije bilo potrebno tražiti dozvolu za svaki odlazak iz Tripolija, kao i da su bar dva puta mesečno službenici morali da prođu putem gde se desila otmica, kako bi došli do manjeg grada gde su stizala sredstva koje je država uplaćivala za funkcionisanje ambasade.

Odalović je naveo da je Potežicina porodica bila u automobilu i da je razlog za put u Tunis bio kako bi porodica krenula za Beograd.

Upitan koja je odgovornost Ministarstva spoljnih poslova, Odalović je rekao da je najveća odgovornost što je izgubljeno dvoje ljudi.

On je naveo i da se razgovara o zatvaranju ambasade, ali da to još nije potvrđeno.

"Da bi se zatvorila ambasada postoji procedura. Ministarstvo treba da sagleda i da se napravi bezbednosna procena, na osnovu čega se upućuje predlog Vladi Srbije koja odlučuje o tome", objasnio je Odalović, dodajući da je u Libiji više od 300 naših građana, a da je u poslednjih mesec dana evidentirano novih 50 građana.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track