UZ PODRŠKU DELEGACIJE EU: Počeo projekat uvođenja romskog jezika u osnovne škole u Srbiji
Foto: AP

Realizacija narednih 20 meseci

UZ PODRŠKU DELEGACIJE EU: Počeo projekat uvođenja romskog jezika u osnovne škole u Srbiji

Društvo -
Centar za edukaciju Roma i etničkih zajednica iz Beograda, u saradnji sa Romskim informativnim centrom iz Kragujevca, realizuje projekat "Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovne škole u Srbiji".

Projekat će biti realizovan u narednih 20 meseci u okviru programa "Podrška socijalnoj inkluziji najugroženijih grupa, uključujući Rome, kroz raznovrsniju ponudu socijalnih usluga na nivou lokalne zajednice", koji finansira delegacija EU u Srbiji, u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, uz tehničku podršku EPTISA Regional Office for SEE.

Partneri u organizaciji projekta su i Ministarstvo prosvete, Filološki fakultet Beogradskog univerziteta i Nacionalni savet romske nacionalne manjine.

Projekat ima za cilj da poboljša i razvije obrazovne programe za izgradnju kapaciteta dece i mladih zainteresovanih za oblast očuvanja i realizovanja nastave romskog jezika sa elemntima nacionalne kulture. Takođe, cilj je i da osnaži, edukuje i omogući sticanje sertifikata za nastavnike predmeta Romski jezik sa elementima nacionalne kulture, kao i da omogući da se polaznici zaposle u školama u kojima postoje uslovi da se realizuje nastava predmeta Romski jezik sa elementima nacionalne kulture.

Uvođenje izbornog predmeta romski jezik sa elementima nacionalne kulture će biti realizovano u školama u kojima se nastava sprovodi na srpskom jeziku ili jeziku druge nacionalne manjine u Srbiji, dok će polaznici izbornog predmeta biti učenici romske nacionalnosti i svi drugi zainteresovani učenici. Planirano je da se pre realizacije nastavnog programa u osnovnim školama organizuju seminari za mlade Rome i Romkinje koji žele da se angažuju kao nastavnici izbornog predmeta.

Prioritet će imati kandidati iz Bujanovca, Beograda, Bele Palanke, Surdulice, Prokuplja, Žitorađe, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Doljevca, Kostolca, Kraljeva, Leskovca, Lebana, Niša i Pirota, kao i kandidati iz svih gradova u kojima ima ili u kojima će se stvoriti uslovi da se realizuje nastava za predmet Romski jezik sa elementima nacionalne kulture.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track