ZAŠTO: 4.500 lekara ne želi da obnovi licence?!
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Nisu podneli zahteve

ZAŠTO: 4.500 lekara ne želi da obnovi licence?!

Društvo -
Lekari koji nisu učešćem na stručnim skupovima u prethodnih sedam godina prikupili potreban broj bodova polagali su ispite kako bi obnovili licencu za rad.

Od 24.000 lekara koliko je trebalo da obnovi licencu obnovilo ih je skoro 19.000, ali oko 4.500 nije podnelo zahteve.

"Razlozi zbog kojih nisu podneli zahtev još uvek nisu potpuno istraženi i tu ćemo sprovesti istragu narednih nekoliko dana. Pretpostavljam da su to kolege koje su vremešne pa ne žele da obnavljaju licence", kaže Vesna Jovanović, predsednica Lekarske komore.

Ni Zoran Savić iz Sindikata zdravstva ne može da kaže šta su razlozi. “Ne bih mogao zaista da kažem šta su razlozi, nama se nisu javljali naši članovi koji imaju te probleme. Jedan od razloga može da bude i to da nisu verovali da će komora sprovesti svoju nameru da lekar mora da ima licencu da bi mogao da se bavi ovom delatnošću, bez obzira što je to zakonska obaveza“, ističe Savić.

Više od 1.000 lekara podnelo je zahtev za obnavljanje licence, ali nisu ispunjavali uslove, pa su im licence za rad oduzete. "Oni koji nemaju dovoljan broj bodova imaju mogućnost da polažu licencni ispit kako bi mogli da zadrže radno mesto, odnosno da ostanu da rade kao zdravstveni radnici za lekare. Polaganje licencnog ispita košta 30.000 dinara, a za medicinske sestre i tehničare 35.000. To je jedini način da polože ispit i da ostanu da rade u svojoj delatnosti“, dodaje Savić.

Licencni ispiti biće organizovani jednom mesečno. Lekari kojima je zbog nedovoljno bodova oduzeta licenca i nisu prošli ispit, moći će ponovo da apliciraju i nakon što polože licencni ispit, ponovo će im biti vraćena i dozvola za rad.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track