NEMA PO SRPSKI TRIPUT U OBRAZ: Za susret s princom Čarlsom zvanice moraju na specijalnu obuku!
Foto: Reuters Nov 2015

Uče pravila ponašanja pred dolazak prestolonaslednika

NEMA PO SRPSKI TRIPUT U OBRAZ: Za susret s princom Čarlsom zvanice moraju na specijalnu obuku!

Društvo -
BEOGRAD - Srpske zvanice koje će se sastati sa princom Čarlsom moraće da savladaju osnove ponašanja pri susretima sa kraljevskom porodicom.

Pedesetak osoba koje će se 16. i 17. marta sresti sa princom od Velsa i njegovom suprugom Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola, proći će specijalnu obuku da ne bi prekršili protokol koji nalaže britanska monarhija.

To znači da će naši zvaničnici morati da se uzdrže od tradicionalnog grljenja i trostrukog poljupca kako ne bi osvanuli na stranama svetskih medija, poput Mišel Obame, koja je zagrlila kraljicu Elizabetu i bila izvrgnuta ruglu.

Čarlsova poseta daće podsticaj bilateralnoj saradnji uoči jubileja - 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa. To će biti prva poseta princa od Velsa Beogradu od 1978. godine, tokom koje će se sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a verovatno i sa predsednikom Nikolićem. Princ će se videti i sa patrijarhom Irinejem.

... i triput u obraz
... i triput u obraz

O specifičnom karakteru britanskog prestolonaslednika govori i to što sa sobom uvek nosi opremu za golf, nigde ne ide bez čačkalice od posebne dikobrazove bodlje, nema mobilni telefon, ali zato ima 500 identičnih odela.

Osnovna pravila susreta

Članove britanske kraljevske porodice zvanice ne smeju da dodiruju. Nema grljenja i trostrukog poljupca. Rukovanje sa predstavnikom kraljevske porodice moguće je tek nakon što on prvi pruži ruku. Kraljica se oslovljava sa Vaše veličanstvo, a ostali pripadnici kraljevske porodice sa Vaše kraljevsko visočanstvo.

Na prijemima nije dozvoljeno nazdravljanje kucanjem čašama, već samo podizanjem čaše. U susretu sa kraljevskom porodicom muškarci pognu glavu, a žene se blago spuste u kolenima.

Inače, princ Čarls će drugog dana posete boraviti i u Novom Sadu, gde će posetiti Galeriju Matice sprske, u kojoj će Britanski savet predstaviti rad umetnika iz Velike Britanije. Potom će obići manastir Kovilj, dok će vojvotkinja prisustvovati prezentaciji srpske hrane i sastati se sa lokalnim proizvođačima hrane i pića.

Uveče će prisustvovati prijemu koji će organizovati predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković u zgradi parlamenta.

(Blic/Slađana Vukašinović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track