NE ŽELE DA OSTANU: Zbog iseljavanja mladih Srbija za 20 godina izgubila 20 milijardi evra
Foto: Profimedia

Uznemirujući podaci

NE ŽELE DA OSTANU: Zbog iseljavanja mladih Srbija za 20 godina izgubila 20 milijardi evra

Društvo -
Prema poslednjem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je na 141-om mestu od 144 države prema kapacitetu da zadrže mlade i talentovane ljude. A taj kadar posebno je dragocen za privatan sektor

NOVI SAD - Mladi su stub svakog društva, ali se čini da je taj stub u Srbiji okrnjen. Godišnje 15 odsto mladih napusti zemlju od toga 4.000 visoko obrazovanih ljudi. Zbog tog trenda koji traje 20 godina, Srbija je izgubila 12 milijardi evra, nezvanični su podaci, i bez adekvatne strategije da ih zadrži. ...

Tamaru Bojanić možda Novosađani prepoznaju sa bilborda. U drugim delovima zemlje verovatno nisu ni čuli za najbolju mladu naučnicu na svetu. Tu titulu dobila je prošle godine na međunarodnom takmičenju u Argentini, ali mnogima to ništa ne znači.

"Od kada sam pobedila na tom takmičenju nije kontaktirala ni jedna škola niti kompanija, ali to mi ne smeta jer nisam zbog toga radila već zbog sebe. Dobila sam od pokrajine nagradu", kaže Tamara Bojanić.

Fond za mlade talente godišnje izdvaja 800 miliona dinara, a najviše ih je u tehničko-tehnološkim i društveno-humanističkim oblastima. To kao da nije dovoljno, jer prema poslednjem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je na 141-om mestu od 144 države prema kapacitetu da zadrže mlade i talentovane ljude. A taj kadar posebno je dragocen za privatan sektor.

"Mi nemamo klasične stipendije ovo je promocija mladih iz različitih oblasti. Ono što je za mlade interesantno to su prakse koje više liče za priliku za zaposlenje i sticanje pravog radnog iskustva", navodi Jana Janevski, direktorka marketinških komunikacija u Telenoru.

Nakon prakse, oko 20 odsto ljudi ostane i da radi u toj kompaniji. Sada ponudu za angažman čeka i Tamara i najavljuje da će ove godine pokušati da aplicira za stipendiju, ali ne i da se zadrži ovde.

"Planiram da upišem neki fakultet u inostranstvu jer smatram da ću tamo dobiti bolju priliku za napredovanjem i obrazovanjem. Nisam još odlučila koji", kaže Tamara Bojanić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track