DA SVAKI DAN BUDE 8. MART! Nizom akcija danas će širom Srbije biti obeležen Dan žena
Foto: Beta

Borba za ravnopravnost još traje

DA SVAKI DAN BUDE 8. MART! Nizom akcija danas će širom Srbije biti obeležen Dan žena

Društvo -
Nizom akcija i skupova u Srbiji će danas biti obeležen 8. mart - Međunarodni dan žena.

Međunarodni dan žena nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i Zaštitnik građana Saša Janković čestitali su svim građankama Srbije Međunarodni dan žena.

Janković je poručila da Osmi mart slavi žene i njihovu vekovnu borbu za ljudska prava, ravnopravnost i razbijanje stereotipnog ponašanja i rodnih predrasuda.

"U toj borbi, žene su dobile pravo glasa i učestvovanja u javnom i političkom životu, pravo na plaćeno porodiljsko odsustvo, veću ekonomsku nezavisnost, bolje obrazovanje. U pojedinim segmentima u Srbiji pokazani su bitni pomaci. Tako danas sve više žena aktivno participira u javnom i političkom životu. Naše društvo se polako privikava i na sve veći broj žena u nekim profesijama, koja su do juče označavane kao 'muške'", navela je Janković.

Ona je, međutim, primetila da se Srbija i dalje svakodnevno suočava sa diskriminatornim stavovima o ženama. Kako kaže, tome u prilog govori i prošlogodišnja statistika Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koja pokazuje da se najveći broj pritužbi odnosio na diskiminaciju žena u oblasti rada i zapošljavanja.

Prema njenim rečima, žene se često teže zapošljavaju, rade slabije plaćene poslove, društvo ne vrednuje dovoljno rad koji one obavljaju u svojim domaćinstvima..., a posebno osetljive kategorije su trudnice i porodilje, osobe sa invaliditetom, starije žene, žene iz ruralnih područje.

Povodom Međunarodnog dana žena, ombudsman je istakao da nezaposlenost, siromaštvo, konflikti i krize pogađaju žene teže nego muškarce, a da je upravo učešće žena, i još više liderstvo, najbolji način da se ta neravnopravnost i društvena nepravda ukinu.

Ženska i rodna ravnopravnost ne idu na uštrb muškaraca - bez rodne ravnopravnosti nema socijalne pravde i ona oslobađa pun potencijal društva i svih njegovih članova, naveo je Janković u saopštenju.

"Nažalost, iako je svest o ravnopravnosti žena sve izraženija, one u stvarnosti još uvek trpe čak i najbrutalniji oblik neravnopravnosti - rodno zasnovano nasilje," upozorio je on.

Nekoliko udruženja žena će danas, kao i prethodnih godina, u Beogradu organizovati protestni osmomartovsi marš i tom prilikom će, kako navode, pozvati građane na javnu, jasnu i glasnu solidarnost sa obespravljenim ljudima, te pobunu protiv nacionalizma, militarizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i fašizma.

Ujedinjene nacije su zvanično 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena u drugoj polovini sedamdesetih godina 20. veka.

Besplatan ulaz u Istorijski muzej

Povodom Međunarodnog dana žena Istorijski muzej Srbije poziva sve dame da sa svojim voljenima danas 8. marta besplatno posete aktuelne izložbe Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića i u Konaku kneza Miloša u Topčideru.

Na Trgu Nikole Pašića posetioci imaju priliku da vide izložbu „Pupin - od fizičke do duhovne realnosti", a u Konaku kneza Miloša mogu da se upoznaju sa tematskom izložbom u formi stripa „Evo mene, eto vas... Sećanje kneza Miloša", stalnom postavkom pod nazivom „Miloš Obrenović- dinastija, istorija, mit" i ambijentalno- izlagačkim celinama u okviru stalne postavke, koje prate razvoj srpskog devetneastovekovnog društva kroz aspekte privatnog i svakodnevnog, građanskog i seoskog života.

Izložbe Istorijskog muzeja Srbije su realizovane uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, navodi se u saopštenju Istorijskog muzeja Srbije.

Na Kaleniću damama cveće na poklon

JKP "Gradske pijace" će, povodom Međunarodnog dana žena, obradovati dame koje danas u 11 časova posete beogradsku pijacu "Kalenić" lavandom u saksiji ili ružom, malim znakom pažnje povodom pomenutog praznika.

JKP "Gradske pijace" pozivaju sugrađane koji još nisu svojim izabranicama kupili poklon za 8. mart da na pijaci "Kalenić" posete karavan zanatskih proizvoda.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track