Ministarka Mihajlović: Položaj žena bolji, ali i dalje nema jednakih prava
Foto: Nebojsa Mandic

Međunarodni dan žena

Ministarka Mihajlović: Položaj žena bolji, ali i dalje nema jednakih prava

Društvo -
BEOGRAD - Položaj žena u Srbiji je poboljšan, ali žene i dalje nemaju jednaka prava kao muškarci te je neophodno istrajati u toj borbi, ocenjeno je danas na skupu "Svojom snagom menjamo svet" organizovanom povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

"Nema ravnopravnosti muškarac i žena i to je istina, ali se svaki dan borimo da žene ne trpe nasilje, da budu vidljivije i da budu plaćene kao i muškarci za isti posao. Zato žene nemojte da pristajete ni na šta manje od pune ravnopravnosti žena i muškaraca", rekla je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Ona je ženama rekla i da moraju da budu solidarne i ujedinjene da bi uspele u svojoj borbi.

"Sve što radimo radimo za buduće generacije žena koje će doći posle nas i koje treba da imaju veću ravnopravnost nego što je mi danas imamo", istakla Zorana Mihajlović.Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da Srbija ima dobre zakone koji izjednačavaju prava žena i muškaraca u svim oblastima, ali da je veliko pitanje šta će da se uradi dalje da se ti zakoni zaista i sprovode i žene postanu moćnije i da budu na ključnim mestima. Ona je navela da je skupština prepoznala potrebu jačanja rodne ravnopravnosti, što je pokazano pre svega kroz formiranje i rad Ženske parlamentarne mreže i podsetila da je u poslednjem sazivu parlamenta bilo dve trećine žene.

"Naš cilj mora da bude stvaranje Srbije u kojoj će jedino merilo uspeha biti rad i postignuti rezultati, a ne činjenica da li ste muškarac ili žena", istakla je Maja Gojković. Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je da se na pravima i položaju oko 3,7 miliona žena Srbiji mora raditi svakoga dana, a ne samo 8.marta. Ona je navela da ako su žene uspešne i obrazovane njihove porodice napreduju, a onda i društvo i čitava država.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska manjinska prava i ravnopravnost polova za Meho Omerović tokom govora obratio se muškarcima navodeći da je važno da i oni shvate i prihvate da su muškarci i žene jednaki. "Poštovani muževi, sinovi, braćo, mladići danas nije važno da li ćete u maniru starih vremena svojoj majci, ženi, sestri ili devojci pokloniti cvet i par minuta pažnje, danas je važno da shvatite da je neophodno da svakoga dana budete bolji i pažljiviji prema njima i da svi shvate i prihvate da smo svi jednaki", istakao je Omerović. Na skupu održanom u Domu Narodne skupštine Srbije govorile su predstavnice više nevladinih organizacija, preduzetnice i književnica Isidora Bjelica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track