NEMAJU DA IZMIRE DUG: Isključena struja samohranoj majci iz Titela s osmoro dece
Foto: Facebook

Nesreća nikad ne ide sama

NEMAJU DA IZMIRE DUG: Isključena struja samohranoj majci iz Titela s osmoro dece

Društvo -
Samohrana majka ima decu uzrasta od tri meseca do 23 godine i živi u bratovoj kući. Dug od 400.000 dinara koji porodica duguje Elektrodistribuciji odnosi se na potrošenu električnu energiju, kamate i nedozvoljena priključenja, a porodica se greje na drva, koja im je Opština obezbedila

TITEL - Samohrana majka desetoro dece Snežana Rofa (42) živi u Titelu u oronuloj kući bez struje. Osim dvoje punoletnih koji ne žive ovde, već pomažu majci tako što čuvaju ovce u Banatu.

Sva deca, od kojih najmlađe ima tek tri meseca, žive sa majkom. Najugroženija porodica u Titelu prima socijalnu pomoć od nepunih 20.000 dinara, što je nedovoljno da se prehrani ova velika porodica. Uslovi za život i samo mesto stanovanja nemogući su za iole normalan i zdrav život. U siromaštvu svaka je nesreća veća, a ovu porodicu pogodila je tragedija 8. oktobra prošle godine, kada je Snežanin muž sebi oduzeo život, ostavljajući trudnu Snežanu, koja se porodila u decembru.

- Imam bebu od tri meseca, primam socijalnu pomoć, ali nemam pravo na dečiji dodatak. Isključena nam je struja zbog duga od 400.000 dinara, koji nikako ne možemo platiti. Dvoje najstarije dece mi pomaže tako što čuvaju ovce - kaže Snežana Rofa i dodaje da porodica nema kupatilo, pa vodu greje u šerpama na šporetu na drva.

Pošto je dvoje dece otišlo da živi van kuće, njih devetoro spava u jednoj prostoriji, u kojoj se greju na drva, iako kuća ima tri prostorije i 60 kvadrata. Tako i ono što imaju ne mogu da koriste.

- Pošto nema struje, ni frižider ne mogu da koristim, pa kuvam dan za danom da se hrana ne pokvari. Veš nosim i perem kod mame, iako imamo veš mašinu, ali šta nam vredi bez struje - kaže Rofa i dodaje da koriste onu prostoriju koja je najviše osvetljena dnevnim svetlom, a s mrakom, ležu na spavanje.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Centar za socijalni rad koji je zajednički za Opštine Žabalj i Titel isplaćuje jednokratne pomoći u iznosu od 2.000 dinara i interventne pomoći u iznosima od 5.000 do 20.000 dinara. U lokalnoj samoupravi Titela kažu da je porodica Rofa najteži socijalni slučaj zbog broja dece, ali i da prima najveću socijalnu pomoć.

- Porodica Rofa mesečno dobija 19.692 dinara, što je najveća socijalna pomoć u Opštini - kaže pravnik iz Centra za socijalni rad opštine Titel Slavica Duma i dodaje da prema Zakonu do šest članova porodice se priznaje za dobijanje socijalne pomoći dokle god u porodici ima maloletne dece. Prema Zakonu, država dodeljuje dečiji dodatak do četvrtog deteta, te iz tog razloga Rofa ne ispunjava uslove za dobijanje dečijeg dodatka.

Samohrana majka ima decu uzrasta od tri meseca do 23 godine i živi u bratovoj kući. Dug od 400.000 dinara koji porodica duguje Elektrodistribuciji odnosi se na potrošenu električnu energiju, kamate i nedozvoljena priključenja, a porodica se greje na drva, koja im je Opština obezbedila.

Predsednik opštine Titel mr Dragan Božić kaže da je Opština više puta intervenisala jednokratnim pomoćima, a nakon pisanja medija prošle godine, pomoć je učestalija.

- Stižu paketi sa garderobom, hranom za bebu i druge vrste pomoći. Ideja je da se prikupe sredstva za trajno rešenje i zbrinjavanje, kao i rešavanje stambenog problema - kaže Božić i dodaje da je u slučaju ove porodice Centar za socijalni rad uradio sve što je bilo u njihovoj moći i nadležnosti.

Opština će pomoći u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, sačiniti sve potrebne ugovore oko prenosa vlasništva na ime Snežane Rofe, platiti neophodne takse, ali i omogućiti da se dobiju sve građevinske dozvole.

- Pokušavali smo da sa sudskim izvršiteljem izdejstvujemo negativan zapisnik, odnosno da im se otpiše ceo dug, ali neuspešno, jer Elektrodistribucija ne dozvoljava, pošto Snežana Rofa nije vlasnik kuće, odnosno brojila, već njen brat - kaže predsednik opštine Titel.

Svako ko želi da pomogne porodici Rofa može pronaći žiro račun za uplatu na stranici:www.facebook.com/srcemzapomocporodicirofatitel

M. Stakić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track