SRAMNO: Opštinare u Lučanima je baš briga za poplavljene!
Foto: FoNet

Odbornici neće da pomognu ugroženima

SRAMNO: Opštinare u Lučanima je baš briga za poplavljene!

Društvo -
Grupa građana „Jedan tim“ predložila je da se svi odreknu dnevnice od 3.000 dinara, ali to uopšte nije naišlo na odobravanje ostalih u lokalnom parlamentu. U Lučanima ima 45 odbornika, 80 kuća i 120 objekata je bilo pod vodom, a najmanje 60 miliona dinara iznosi šteta

BEOGRAD - Odbornici vladajuće koalicije u Lučanima nisu želeli da se odreknu dnevnica od 3.000 dinara u korist građana koji su ove nedelje pretrpeli najveće štete tokom poplava!Grupa građana „Jedan tim“ pozvala je sve odbornike u lokalnoj skupštini da izdvoje novac i tako pomognu unesrećenim sugrađanima, ali njihov predlog niko nije prihvatio - ni predstavnici SNS, ali ni SPS, Nove Srbije i Dveri.Sad se predomisliliOdbornik ove grupe Ivica Vukićević kaže da je čak odbijeno i da se predlog o odricanju dnevnica stavi na dnevni red.- Na sednici Skupštine u petak uopšte se nije ni raspravljalo o poplavama, nego o nekim kadrovskim pitanjima! Moj predlog da se dnevnice daju poplavljenima nije ni stavljen na dnevni red, ali uprkos tome, pozvao sam odbornike da daju novac u tu svrhu. Niko to nije prihvatio, ali mene to ne iznenađuje! Mi iz grupe građana „Jedan tim“ ćemo podići dnevnice, jer nemamo poverenja u vlast i ne znamo gde bi novac otišao, pa ćemo zatim kupiti lokalnom vrtiću šta im bude potrebno - navodi Vukićević.

Međutim, samo dan nakon što su odbili da se odreknu dnevnice, odbornici Skupštine u Lučanima su promenili mišljenje, pa za Kurir tvrde da bi sa tih 3.000 dinara ipak pomogli poplavljenima. Tako Predrag Ilić iz odborničke grupe SNS kaže da će dati dnevnicu u humanitarne svrhe, te da mu nije jasno zašto njegove kolege naprednjaci ne žele isto da urade. To je, kaže on, „najmanje što se može učiniti u ovom trenutku“.- Nemam komentar na pitanje zašto odbornici SNS nisu želeli da daju dnevnice. Ja sam uvek za to, tako da ću i sad svoju dnevnicu odneti lično predsednici opštine Vesni Stambolić kako bi je uručila najugroženijem domaćinstvu. Inače, predlog o doniranju dnevnica na poslednjoj sednici nije ni stavljen na glasanje, a mogla je predsedavajuća Zorica Kovačević to da uvrsti na dnevni red - kaže Ilić.

Sve bilo pod vodom... Kadrovi iz poplavljenih Lučana
Sve bilo pod vodom... Kadrovi iz poplavljenih Lučana

Daću kome ja hoću

I Branko Božanić iz odborničke grupe SPS-PUPS-JS kaže hoće da se odrekne 3.000 dinara.- Ali tu dnevnicu ću dati kome ja hoću. Možda, eto, hoću da dam svojoj firmi „Elektrodistribuciji“, koja je takođe poplavljena - kaže on.

Predsednik Tomislav NikolićKINEZI NAS KANALOM SPASAVAJU OD POPLAVAPredsednik Tomislav Nikolić razgovarao je s delegacijom kompanije „Bon prodžekt“ i predstavnicima Instituta „Čajna dizajn grup“ o izgradnji kanala Morava-Vardar.Govoreći o trenutnim poplavama, predsednik Nikolić je naveo da bi projekat Morava-Vardar umnogome pomogao i u podizanju stepena zaštite Srbije od takvih elementarnih nepogoda. On je istakao da to nije samo običan infrastrukturni projekat, već je projekat koji će obezbediti život za mnoge generacije.

Predrag Marić apelujeAKO MORA EVAKUACIJA, SLUŠAJTE NADLEŽNE

Usled obilnih padavina koje najavljuje RHMZ, najkritičnije će biti u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji - izjavio je sinoć načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

On je apelovao na građane da poslušaju nadležne organe ako dođe do obilnih padavina i bude naređena evakuacija.

ČinjeniceOČEKUJU SE NOVE PADAVINEVanredna situacija zbog opasnosti od poplava je na snazi u celoj SrbijiPoplavama su ugrožena 633 objektaBez struje je najmanje 627 domaćinstavaBez vode je najmanje 226 domaćinstavaDosad je evakuisana 171 osobaPolicija je u svakom trenutku spremna da angažuje 850 pripadnika Žandarmerije i oko 1.500 pripadnika interventnih jedinicaZbog izlivanja Čemernice u selu Konjevići i okolini od 7. marta u Čačku su angažovani pripadnici jedinice 2. brigade izKraljeva, koji su i juče podizali zaštitne bedemeDodatne snage su juče poslate u Bor, Zaječar, Niš, Pirot, Kraljevo, Rašku i Novi PazarDanas se očekuje da padne od 30 do 40 litara po kvadratnom metru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track