(VIDEO) REHABILITACIJA NEDIĆA: Svedočila monahinja Jevrosima, ispred suda ratovali pesmama
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Skup obezbeđivala policija

(VIDEO) REHABILITACIJA NEDIĆA: Svedočila monahinja Jevrosima, ispred suda ratovali pesmama

Društvo -
Pred Višim sudom u Beogradu danas je svedočenjem monahinje mati Jevrosime nastavljen postupak po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata.

Monahinja u manastiru Trojeručica Bosiljka Kujundžić, majka Jevrosima, izjavila je da je znala bezbroj porodica kojima je Nedić pomogao.

" Bilo je mnogo porodica kojima je Nedić pomogao da budu izmeštene iz logora u Srbiji", rekla je Kujundžić u Beogradu.

Ona je objasnila da je 1941. godine šest meseci sa majkom i pet sestara provela u logoru Topovske šupe u Beogradu "koji je bio pod nadležnošću Nemaca"

"Moj otac je bio pripadnik Nedićeve straže i on nije mogao da pridje tom logoru..Mi smo čuli da smo iz logora pušteni po nalogu komesara za izbeglice Nedićeve vlade Maksimovića", dodala je ona.

Sve vreme trajanja današnjeg ročišta pristalice, kao i protivnici rehabilitacije, pevali su četničike i partizanske pesme, noseći zastave i druga obeležja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Socijaldemokratska unija pozvala je danas nadležne sudske organe da, kako navode, u ime budućnosti Srbije i njene antifašističke tradicije, odbace zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića.

SDU se, kako je saopšteno, protivi relativizaciji zločina i negaciji tekovina antifašizma i smatra da je, nastavak sudskog procesa o rehabilitaciji "ratnog zločinca i saradnika okupatora Milana Nedića danas u Višem sudu u Beogradu, sramota.

"Umesto da Srbija bude ponosna na svoju antifašističku tradiciju koju baštini partizanski pokret, već duže od decenije posmatramo ozbiljno negiranje te tradicije koja se sprovodi sistematski - počevši od udžbenika istorije, zakona kojim su se četnički i partizanski pokret izjednačili, do poslednjeg čina oličenog u rehabilitaciji kvislinga",navodi se u saopštenju SDU.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodaje se da umesto jasnog određenja i stida zbog učešća i podrške Milana Nedića u okupaciji Srbije i istrebljenju Jevreja, Roma i „nepodobnih“ Srba, elite u Srbiji biraju da, kaljajući obraz Srbije, uđu u proces rehabilitacije.

"Smatramo da će ova rehabilitacija, pokrenuta od naslednika Milana Nedića zarad povratka imovine, mnogo skuplje koštati Srbiju svrstavajući je u red država koje relatvizuju zločine, nego što je dobit koju će ostvariti porodica Nedić", stoji u saopštenju.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track