SELAKOVIĆ: Rešeno više od 700.000 starih predmeta
Foto: Zorana Jevtić

Sudstvo efikasnije

SELAKOVIĆ: Rešeno više od 700.000 starih predmeta

Društvo -
U poslednje dve godine sudovi u Srbiji su rešili više od 700.000 starih predmeta, izjavio je danas ministar pravde Nikola Selaković, navodeći da je cilj i za u buduće što kraće čekaju na sudske odluke.

"Moramo da stisnemo gas kada su u pitanju ti predmeti do kraja i da ne dozvolimo da rešavajući stare predmete drugi predmeti postanu stari", rekao je Selaković.

Govoreći o primeni Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, Selaković je kazao da se već sada, dva meseca od početka primene, broj sudija koji su obučeni za to meri stotinama. Primena zakona, prema njegovim rečima, pokazuje da je napravljena prava stvar kada je donet.

"Danas imamo čitav niz pravnih sredstava koji građanima stoje na raspolaganju", rekao je Selaković, navodeći da je donet i Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji će omogućiti da se reši 1,6 miliona starih predmeta o izvršenju.

"Broj starih predmeta značajno je opao, već sada smo na listi Konsultativnog veća SE koje se bavi efikasnošsću pravosuđa pali na ispod 365 dana za dobijanje pravosnaznze sudske presude u građanskom sudskom postupku, još uvek smo loši kada je u pitanju izvršenje, ali očekujemo rezultate od primene Zakona o izvršenju i obezbeđenju", naveo je Selaković.

Govoreći o ciljevima za naredne četiri godine, Selaković je rekao da je cilj da se pravosuđe učini efikasnijim i da građani što kraće čekaju na sudske odluke.

"Vratiti poverenje u sudstvo je veoma težak i mukotrpan posao, ali dobio sam presek Posebnog odeljenja Višeg suda u Beograd, kada vidite koliko je pravosnažnih predusda izrečeno i koliko je ljudi osuđeno, ne samo za organizovani kriminal, već i krivicna dela korupcije i privrede, ta lista kaže da je prisutna tendencija povećanja broja osuđivanih i pravosnažnih sudskih odluka", rekao je Selaković.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track