ŠOKANTNO: Vaspitačica vezala dete (3) u obdaništu!
Foto: Dragan Kadić, Shutterstock

Skandal potresa vrtić „Sunce“ u Mirijevu

ŠOKANTNO: Vaspitačica vezala dete (3) u obdaništu!

Društvo -
Brutalan odnos prema trogodišnjaku kojem je duksericom obmotala ruke i naterala ga uplakanog da sedi na noši pravdala je rečima da je dečak problematičan

BEOGRAD - Veliki skandal potresao je obdanište „Sunce“ u Mirijevu nakon što je jedna od vaspitačica prekjuče vezala trogodišnjeg dečaka duksericom i primorala ga da tako sedi na noši sam u toaletu.Takvo ponašanje vaspitačice šokiralo je roditelje, koji su od uprave vrtića zatražili da se ovakav bezobziran odnos prema detetu kazni. Ko zna koliko bi nesrećni dečak ostao nepomičan i uplakan da jedna od majki nije ranije došla po svoje dete.Digla uzbunu- U toaletu sam zatekla užasan prizor. Na noši je sedeo ko zna koliko dugo uplakan i izbezubljen dečak čije su ruke bile vezane duksericom tako da nije mogao da ustane. Zvala sam odmah vaspitačice, koje su ga uspaničeno oslobodile pravdajući se da je dete problematično. Juče ujutro razgovarala sam s direktorkom i zaposlenima u vrtiću, ubeđivali su me da će dotična vaspitačica biti disciplinski sankcionisana, ali da treba da budem strpljiva - kaže naša sagovornica, i dalje šokirana onim što je videla u ovoj predškolskoj ustanovi.Saslušana vaspitačicaOčekuje se da posle istrage bude poznato šta je to toliko moglo da iznervira vaspitačicu i da se tako brutalno ponese prema mališanu, ma koliko da je dete tog uzrasta problematično. Takođe, ostalo je nejasno i da li su roditelji dečaka bili obavešteni na vreme.U upravi vrtića za Kurir su potvrdili da se incident dogodio i navode da su uzete izjave svih koji su na bilo koji način uključeni u ovaj nemili događaj ili su njegovi svedoci.Snežana Petrović, direktorka Predškolske ustanove Zvezdara, kojoj pripada obdanište „Sunce“, kaže za Kurir da ne može da govori o detaljima dok se ne ispitaju sve okolnosti.- Razgovarala sam sa ocem dečaka, majkom drugog deteta koja je to videla, kao i sa svima koji su uključeni u slučaj, od svakog smo uzeli izjave. Reagovali smo, s incidentom sam upoznata istog dana kad se dogodio. Preduzećemo sve što je po zakonu u nadležnosti ustanove. Strašno je kad se nešto ovako desi. Mi smo ustanova na lepom glasu, imamo skoro hiljadu radnika i kad jedan zaposleni dopusti sebi ovakve stvari, onda to baš zaboli. Utučena sam, ali ono što je potrebno da se uradi biće urađeno - kaže Petrovićeva.Reaguju nadležniOna je navela i da je obavešten nadležni sekretarijat. U Ministarstvu prosvete rekli su nam da je načelnik Školske uprave Beograda od direktorke Predškolske ustanove Zvezdara zatražio detaljnu informaciju o događaju i navode da je za postupanje u ovakvim slučajevima nadležna prvo inspekcija Grada Beograda.

Zoran MilivojevićSREĆOM, DETE NEĆE TRPETI POSLEDICEZoran Milivojević, psihoterapeut, kaže da je to ružno što se desilo, ali sreća je da dete najverovatnije neće imati ozbiljnije posledice.- Državni vrtići su prepuni, veliki je pritisak na vaspitače i ponekad opada kvalitet rada. Mala deca brzo zaboravljaju, ali ono što roditelji moraju da imaju na umu da, kad god primete promene u ponašanju svog deteta, obavezno odu u vrtić i raspitaju se šta se dešava - naglašava Milivojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track