SAT ZA NAŠU PLANETU I U SRBIJI: Večeras u 20.30 isključite svetlo i sačuvajte prirodu
Foto: Shutterstock

Jedan sat bez rasvete

SAT ZA NAŠU PLANETU I U SRBIJI: Večeras u 20.30 isključite svetlo i sačuvajte prirodu

Društvo -
Širom planete večeras u 20.30 na jedan sat će biti isključeno osvetljenje u domovima, školama, poslovnim zgradama, na znamenitim građevinama i spomenicima, kao deo akcije "Sat za našu planetu" koju organizuje Svetski fond za prirodu.

Centralne manifestacije u okviru te akcije u Srbiji će biti održane u Beogradu ispred Skupštine Grada, u Novom Sadu na Trgu slobode i u Nišu na amfiteatru na keju.

Cilj akcije je je da se štedi energija i zaštiti planeta od klimatskih promena. U prošlogodišnjoj akciji za sat vremena ušteđeno je, prema procenama, oko 12 odsto struje.

Akcija "Sat za našu planetu" je pokrenuta 2007. u Sidneju i postala je globalni pokret u koji se prošle godine uključilo više od dve milijarde ljudi iz oko 7.000 gradova u 172 zemlje sveta, a Srbija se toj inicijativi pridružila 2009.

Duška Dimović, direktorka Svetskog fonda za prirodu u Srbiji, rekla je da se ove godine akciji priključio rekordan broj zemalja, njih 178 i više od 7.000 gradova na čitavoj planeti.

U Srbiji od prošle godine u ovoj svetskoj akciji učestvuju 91 grad i opština, 172 škole i 110 organizacija civilnog društva.

Globalna kampanja "Sat za našu planetu" okuplja pojedince, organizacije, institucije i kompanije i šalje snažnu poruku da je moguće ublažiti posledice klimatskih promena i promeniti svakodnevne navike za dobrobit planete i svih živih bića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track