NJUJORK TAJMS: Presuda Karadžiću je upozorenje vođama širom sveta
Foto: AP 2016

Reakcija medija

NJUJORK TAJMS: Presuda Karadžiću je upozorenje vođama širom sveta

Društvo -
Haška presuda bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću na 40 godina zatvora zbog genocida i drugih zločina treba da posluži kao upozorenje vođama u svetu da će odgovarati za eksploatisanje ekstremističkih stavova, ocenjuje Njujork tajms u današnjem izdanju.

U uredničkom komentaru uticajnog američkog lista se navodi da je jučerašnjom presudom sud UN obezbedio "zakasnelu meru pravde za žrtve nekih od najgorih zločina posle Drugog svetskog rata".

"Presuda Karadžiću je podsetnik na opasnosti nacionalizma i netrpeljivosti i trebalo bi da posluži kao upozorenje liderima drugde da će zbog eksploatisanja ekstremističkih stavova biti odgovorni za njihove krvave rezultate", navodi se u tekstu pod naslovom "Odgovornost, konačno, za agoniju Bosne".

Neke žrtve među bosanskim muslimanima i njihove porodice razumljivo žale što je presuda došla prekasno i što nije bilo dovoljno oštra, navodi list i dodaje da su Haškom tribunalu bile potrebne godine da završi proces u koji su bile uključene stotine svedoka i koji je bio zakomplikovan kontekstom građanskog rata u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi.

Bivši predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga osuđen je juče u Hagu na 40 zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH 1992-95.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track