STRAHUJU DA OSTAJU BEZ ZEMLJE ZA ZAKUP: Paori iz Žitišta protestovali ispred opštine
Foto: Fonet

Stočarima pravo prečeg zakupa

STRAHUJU DA OSTAJU BEZ ZEMLJE ZA ZAKUP: Paori iz Žitišta protestovali ispred opštine

Društvo -
Paori su se jutros sastali i sa predsednikom opštine Žitište Mitrom Vučurevićem koji je rekao da je ovo prvi put da je predato ovako mnogo zahteva po pravu prečeg zakupa

ŽITIŠTE - Poljoprivrednici iz Žitišta protestovali su danas ispred opštine zbog straha da će im biti oduzeto poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu koja sada obrađuju. ...Naime, po pravu prečeg zakupa za stočare opštini je stiglo zahteva za zakup svih površina državnog poljoprivrednog zemljišta na terotoriji opštine. U opštini se izdaje 6.200 hektara državne zemlje, a stočari su tražili više, od čega većinski deo zahteva jedno preduzeće.

Podsetimo, nedavnim odlukama Vlade Srbije pravo prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu pripada stočarima.

"U našoj opštini stočara zapravo nema. Ratar sam i meni će biti oduzeta sva zemlja", kaže poljoprivrednik Predrag Arsić.

Paori su se jutros sastali i sa predsednikom opštine Žitište Mitrom Vučurevićem koji je rekao da je ovo prvi put da je predato ovako mnogo zahteva po pravu prečeg zakupa.

"Zahtevi po pravu prečeg zakupa premašuju mogućnosti i kada bi se strogo sve primenjivalo, zemljišta za licitaciju praktično ne bi bilo", rekao je Vučurević.

Poljoprivrednici nisu isključili mogućnost nastavka protesta jer, kako kažu, zemlja koju su do sada obrađivali za njih je od egzistencijalnog značaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track