UŽASNA TRAGEDIJA U NIŠU: Mala Julija (4) tražila da gleda crtani i umrla!
Foto: Milica Milovanović

Devojčicu ubila visoka temperatura

UŽASNA TRAGEDIJA U NIŠU: Mala Julija (4) tražila da gleda crtani i umrla!

Društvo -
Julija Sretić imala boginje i veruje se da su one bile uzrok groznice. Sahranjena u belom sanduku s velikom lutkom

NIŠ - Ne vodite me, hoću tu da ostanem pored nje. Kuda ideš, srce moje, kućo moja? Juco moja, evo ti parice da kupiš sebi nešto tamo gde ideš...Naricala je majka Maja nad grobom četvorogodišnje Julije Sretić, koja je u utorak preminula u ambulantnom vozilu na putu za bolnicu, najverovatnije od posledica visoke temperature prouzrokovane varičelom. Jecajući ubacivala je novčiće u raku u koju je potom spušten mali beli kovčeg, a s njim i jedna velika lutka.Okolnosti tragedije koja je potresla celu Srbiju još se ispituju. Porodica male Julije je u šoku jer su dete, koje je, kako se sumnja, zbog boginja dobilo visoku temperaturu, samo dva dana ranije vodili lekaru koji je prepisao odgovarajuću terapiju.

Neutešna... Majka Maja
Neutešna... Majka Maja

Bila je ponos

- Tog jutra kad je umrla ustala je oko pola šest i prešla kod roditelja u krevet. Tražila je da gleda crtani film. Posle dva sata joj je pozlilo, pala joj je glava, pomodrela je. Kako su mi rekli roditelji, zvali su Hitnu pomoć, ali im je rečeno da dete odmah odvezu u Dom zdravlja jer je pedijatar na terenu - priča Nenad Stamenković, ujak Julijine majke:- Kakvo je to dete bilo, više se ne rađa. Prepametna, sve ju je interesovalo, znala je sve žitarice da nabroji... Šta nam se ovo desi, ne možemo da dođemo sebi!U niškom Domu zdravlja potvrđuju da su im se Sretići prvi put obratili u subotu, kad je dete imalo temperaturu 41 stepen i osip po koži. Julija je dobila lekove i vraćena je kući, a u utorak u 9.05 časova primljena je na predškolsko odeljenje pedijatrije. U saopštenju koje je potpisala ordinirajuća lekarka Snežana Ivanović navodi se da su roditelji uneli dete u lošem opštem stanju, usporenog pogleda, s poplavelim usnama i izmenjenom bojom kože u predelu levog kolena s velikim podlivom.- Po prijemu dete je defeciralo i uriniralo, a zatim izgubilo svest. Odmah je započeta reanimacija, uključen kiseonik, date su ampule „lemod solu“ i adrenalina, ali dete nije reagovalo na ubod. Pozvana je Hitna pomoć, ali tada su srčani tonovi počeli da se gube - navela je doktorka.Dušan Gostović, portparol Hitne pomoći, potvrdio je da je dete u ambulantnom vozilu izgubilo životne parametre. Reanimacija je rađena sve vreme do dolaska na Dečju internu kliniku, gde je i nastavljena, ali je devojčica preminula.
Poslednji pozdrav... Sahrana male Julije
Poslednji pozdrav... Sahrana male Julije

Nikoga ne krive

Nezapamćena tragedija porodice Sretić još je veća jer je danas trebalo da proslave drugi rođendan sinu, a umesto veselja sahranili su ćerku.Julijini roditelji Maja i Ivan nisu bili u stanju da razgovaraju, pa je njihov kum Saša Ranđelović zamolio za razumevanje.- Oni su pod lekovima, i ja sam. Ovo je nezapamćena tragedija, ništa nije ukazivalo na ovakav ishod. Dete je pre nedelju dana dobilo varičele, u subotu su išli kod lekara zbog visoke temperature i Juliji je bilo bolje. Rođendan mlađem kumčetu trebalo je da slave u nedelju, ali su ga pomerili za četvrtak zbog Julijine bolesti. Šta se desilo nikome nije jasno. Roditelji ne krive nikoga, sve je urađeno kako treba, ali Juce nema - kazao je Ranđelović.

ObdukcijaRADOVANOVIĆ: UZROK SMRTI SE UTVRĐUJEZoran Radovanović, direktor niškog Kliničkog centra, saopštio je da se čekaju rezultati obdukcije.- Kad budemo dobili obducentski nalaz, iznećemo stav naše ustanove u vezi sa smrću deteta - kazao je Radovanović.Kako saznajemo, i u Hitnoj pomoći u toku je inspekcijski nadzor radi provere da li je sve urađeno kako bi Julijin život bio spasen. Istovremeno, epidemiolozi su juče uzimali briseve dece koja borave u vrtiću „Zvončići“, u koji je išla i Julija.

Rođak tvrdiDEVOJČICA VAKCINISANANenad Stamenković kaže da je siguran da je Julija bila vakcinisana:- Znam svoju sestričinu Maju dobro, sigurno je da ne bi dozvolila da njeno dete ne dobiju vakcinu. Ovo je nešto iznenada pošlo po zlu, tokom vikenda joj je i temperatura pala, da bi odjednom porasla i ubila je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track