Najnovije vesti

NI SMRT VIŠE NIJE SIGURAN POSAO: U Subotici protestovali privatni pogrebnici
Foto: Profimedia

Bizarno

NI SMRT VIŠE NIJE SIGURAN POSAO: U Subotici protestovali privatni pogrebnici

Društvo
Pred sednicu Skupštine grada, privatni pogrebnici organizovali su performans dočekujući odbornike ispred Gradske kuće i šetajući kroz grad sa – krstovima, sa natpisom Preduzetnici 2016

SUBOTICA - Skupština grada Subotica usvojila je danas novu Odluku o sahranjivanju i grobljima, nakon što je Ustavni sud pojedine odredbe ranije odluke proglasio nezakonitim.

 

Njihovi predstavnici su pre dva dana na konferenciji za novinare iskazali svoje nezadovoljstvo ovom odlukom, pošto smatraju da će novom odlukom doći do monopola i kolapsa u ovoj oblasti, kao i do zatvaranja privatnih pogrebnih preduzeća.

 

Prema usvojenoj odluci, sve delatnosti u vezi sahranjivanja i održavanja grobalja obavljaće Javno komunalno preduzeće "Pogrebno", dok će poslove prevoza posmrtnih ostataka moći da obavljaju i privatna preduzeća.

 

Na ovu odluku odbornička grupa Mađarskog pokreta uložila je 15 amandmana, od kojih je većina odbačena, a prihvaćen samo jedan.

 

Ustavni sud Republike Srbije ocenio je nedavno kao nezakonite pojedine odredbe Odluke o uređenju i održavanju grobalja i sahranjivanju na teritoriji Subotice, koje se tiču angažovanja privatnih preduzeća.

 

Kako je navedeno u odluci suda, na osnovu podnete inicijatije za ocenu ustavnosti i zakonitosti, utvrđeno je da nadležno javno preduzeće ne može poveravati drugim preduzećima poslove iz ove oblasti, jer je to u suprotnosti sa Zakonom o komunalnim delatnostima.

 

Takođe se navodi da Skupština grada Subotice spornu odluku, koja je doneta 1998. godine, nije uskladila sa novim zakonskim rešenjima iz 2012. godine, iako je imala prelazni period od šest meseci.

 

Na osnovu toga, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić je u izjavi za RTV da su skoro četiri godine privatna pogrebna preduzeća u Subotici obavljala ceremonijale sahranjivanja, iako na to nisu imali pravo.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...