ZAINTERESOVANA KOMPANIJA RAJANER: Sombor prvi u Vojvodini dobija putnički aerodrom?
Foto: Nebojša Mandić

Umrežavanje vazdušnih luka

ZAINTERESOVANA KOMPANIJA RAJANER: Sombor prvi u Vojvodini dobija putnički aerodrom?

Društvo -
Željko Dvoržak iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu kaže da bi aerodromi bili komercijalni, neophodno je da za njih budu zainteresovani i investitori. Takva situacija je za sada na somborskom vojnom aerodromu za koji je zainteresovana low cost kompanija Ryanair

NOVI SAD - U Srbiji trenutno osim aerodroma "Nikola Tesla" još samo aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu ima status međunarodnog. Osim pomenutih, na teritoriji Srbije ima još 22 registrovana aerodroma, a cilj preduzeća "Aerodromi Srbije", koje je trenutno u nastanku između ostalog biće njihovo umrežavanje. U nekim vojvođanskim gradovima postoje aerodromi koje uglavnom koriste aeroklubovi, pa smo proveravali, kakve su šanse za njihovo osposobljavanje i korišćenje u komercijalne svrhe.

Aerodromi u Banatu, odnosno u Zrenjaninu, Vršcu i Kikindi funkcionišu na različite načine. Vršački već ima komercijalnu svrhu, jer ga koristi Vazduhoplovna akademija, dok aerodromom u Ečki upravlja istoimeno društvo i na njemu radi više vazduhoplovnih škola, te zbog toga infrastrukturno održavanje nije dovedeno u pitanje. Ipak, to nije sasvim dovoljno da on postane civilni.

"S obzirom na Ečku i njenu vazduhoplovnu istoriju ovde bi bilo velikih mogućnosti za tu neku granu vazduhoplovnog turizma o kojoj se nikada nije ni pričalo ni razmišljalo ovde, ali korak koji je vrlo jednostavno sprovesti da se dobije takav status jeste nešto što iziskuje tek nekoliko listova papira", kaže direktor Aerodroma "Ečka" Marinel Gilezan.

Kikindskim aerodromom rukovodi sportski aeroklub i koristi ga uglavnom za sportsko vazduhoplovstvo. Iako je on osposobljen za rad, potrebna su veća infrastrukturna ulaganja, kako bi imao svrhu putničkog ili teretnog aerodroma.

"Svi ovi biznis avioni i sve to što je u nivou koji mi sad koristimo može da dođe do izražaja, ali potrebno je malo samo uložiti, ograditi aerodrom i postaviti par nekih montažnih objekata za carinu i graničnu policiju", rekao je predsednik Aerokluba "Kikinda" i predsednik UO Vazduhoplovnog saveza Vojvodine Nika Adamov.

Željko Dvoržak iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu kaže da bi aerodromi bili komercijalni, neophodno je da za njih budu zainteresovani i investitori. Takva situacija je za sada na somborskom vojnom aerodromu za koji je zainteresovana low cost kompanija "Ryanair". On se smatra i jednim od najbližih tome da postane civilni, jer osim pomenute kompanije, ima još zainteresovanih za aerodrom koji je prema prostornom planu i definisan kao civilni i koji bi na taj način to ponovo mogao i da postane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track