Do indeksa zbog inostranstva ili roditelja

Odskočna daska

Do indeksa zbog inostranstva ili roditelja

Društvo -
Ove godine među maturantima najpopularnije studije jezika i književnosti

BEOGRAD - Četvrtina srednjoškolaca u Srbiji upisuje fakultet, jer je to odskočna daska za odlazak u inostranstvo, a svaki deveti omladinac ima indeks zato što porodica tako nešto od njega očekuje.

Svaki deseti ispitanik odlučuje da studira, jer ne želi da se zaposli odmah, a njih sedam odsto planira da nastavi obrazovanje, jer ne znaju šta bi drugo radili posle srednje škole, pokazalo je istraživanje sajta Prijemni.infostud.com.

Više od tri četvrtine anketiranih je donelo odluku o izboru studija pre marta, a svaki peti se još dvoumi. Samo tri odsto ispitanika nema ideju šta žele da studiraju.

Anketa je pokazala da su ove godine među maturantima najpopularnije studije jezika i književnosti, koje namerava da upiše oko osam odsto ispitanika. Interesovanje za upis na medicinu i stomatologiju pokazuje sedam procenata srednjoškolaca.

Ekonomija, koja je prethodnih godina bila najpopularnija, sada je na trećem mestu po interesovanju maturanata. Slede psihologija i pravo, za koje se odlučilo 4,5 odsto ispitanika. U popularnije oblasti spadaju i vojska, policija, kriminalistika, informacione tehnologije kao i političke nauke.

Takođe, 20 odsto ispitanika uopšte ne planira posebnu pripremu za predstojeći prijemni ispit, jer smatra da im je postojeće znanje dovoljno da upišu studije.

Najveći deo ispitanika, 54 procenta, planira da se priprema, dok 26 odsto anketiranih nije odlučilo da li će ići na pripreme, pokazalo je istraživanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track