TUGA: Opet goreo Hilandar, šteta 100.000 evra!
Foto: Shutterstock

Požar zahvatio srpsku svetinju

TUGA: Opet goreo Hilandar, šteta 100.000 evra!

Društvo -
Između ostalog, izgorela je i drvena građa namenjena za obnovu Belog konaka, stradalog u požaru koji je izbio 2004. godine

BEOGRAD - Na posedu manastira Hilandar na Svetoj gori u Grčkoj u noći između 30. i 31. marta izbio je veliki požar, u kojem su izgoreli magacin, objekat za smeštaj radnika i dve mašine.Procenjena šteta iznosi preko 100.000 evra, a između ostalog, izgorela je i drvena građa namenjena za obnovu Belog konaka, stradalog u požaru koji je izbio 2004.

- Izgoreo je magacin s približno 300 kubnih metara drvne građe namenjene obnovi manastira, te jedan manji objekat za smeštaj radnika, bager-kopač „volvo“, koji je nabavljen 2010, i jedan buldožer star više od 30 godina. Brzo je reagovala vatrogasna ekipa, policija je obavila uviđaj, ali još nije saopšteno šta je uzrok požara. U toku je detaljna procena štete, koja će, između ostalog, pokazati da li će biti ugrožen plan obnove manastira u 2016. Ali preživećemo.

Trebalo je da na Belom konaku postavimo prozore, stepeništa i brodski pod. Sad je to dovedeno u pitanje jer je izgorela suva građa, a potrebno je vreme da se osuši nova - objasnio je Milivoj Ranđić, direktor Zadužbine Hilandar u Beogradu.Za obnovu Hilandara ove godine iz državnog budžeta planirano je oko 400.000 evra. Ranđić se nada da će iz drugih izvora uspeti da obezbedi još 200.000 evra.U katastrofalnom požaru 2004. uništeno je više od polovine manastirskog kompleksa.(R. K.)

Radovao se obnoviČARLS DONIRAO 650.000 DOLARAPrilikom posete Srbiji princ Čarls sastao se i s predstavnicima Hilandara. Tom prilikom on je donirao 650.000 funti za obnovu Hilandara.- Princ je poželeo da vidi obnovljen Hilandar i rekao da se raduje danu kad će svetinja u potpunosti povratiti svoju pređašnju lepotu - ispričao je Ranđić za portal Vesti onlajn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track