GOJKOVIĆ: Nastaviti sa uključenjem Roma u društvo
Foto: Fonet

Međunarodni dan Roma

GOJKOVIĆ: Nastaviti sa uključenjem Roma u društvo

Društvo -

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, povodom 8. aprila Svetskog dana Roma, ukazala je da je i pored napretka u zakonskoj i institucionalnoj zaštiti romske populacije, potrebno nastaviti sa unapređenjem prava Roma i potpunim uključenjem u društvo.

Gojković poziva sve institucije i civilno društvo da pažnju usmere na probleme sa kojima se Romi suočavaju tokom čitave godine, kao i da se posebna pažnja posveti oblasti obrazovanja, zdravlja, zapošljavanja i ekonomskog osnaživanja romske populacije kako bi se smanjilo siromaštvo i unapredio njihov položaj, navodi se u saopštenju iz parlamenta.

"Srbija je čvrsto opredeljena za izgradnju tolerantnog društva, zasnovanog na poštovanju ljudskih prava, u kome neće biti diskriminacije ni prema jednoj grupi, pa tako ni prema Romima, a u izgradnji takvog društva moramo učestvovati svi zajedno", istakla je Gojković.

Narodna supština će i dalje raditi na unaprećenju zakonskog okvira za ostvarivanje ljudskih i manjinskih prva i primenjivati kontrolne mehanizme koji joj stoje na raspolaganju, kako bi uticala na efikasnije sprovođenje važećih zakona, naglasila je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track