U PRISUSTVU PATRIJARHA SRPSKOG IRINEJA VEČERAS PREMIJERA FILMA ZATVORSKA MOLITVA

ADRIJA MEDIJA GRUPA NAJAVLJUJE

U PRISUSTVU PATRIJARHA SRPSKOG IRINEJA VEČERAS PREMIJERA FILMA ZATVORSKA MOLITVA

Društvo -

Ovo je nesvakidašnja priča iz zatvora u Nišu. Priča o osuđenicima koji su gotovo tri godine predano radili na obnovi zatvorske crkve, koju je još 1934. godine podigao kralj Aleksandar I Karađorđević biće prikazan danas u 19 časova uz blagoslov i prisustvo Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja

Nakon martovske premijere, koja je s oduševljenjem propraćena u Nišu, beogradska publika biće u prilici da danas u 19 sati u kripti Hrama Svetog Save pogleda ovo dokumentarno ostvarenje o pokajanju grupe zatvorenika KPZ Niš, koji su svojim rukama obnovili crkvu unutar zatvora. Beogradska premijera održaće se s blagoslovom i uz prisustvo Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, a premijeri će prisustvovati i druge visoke zvanice.

„Zatvorska molitva“ je priča o crkvi Svetog Stefana Dečanskog koju je podigao kralj Aleksandar I Karađorđević 1934. godine i zatvorenicima Kazneno-popravnog zavoda u Nišu. Posle Drugog svetskog rata crkva je zapuštena, a jedno vreme je služila i kao kuhinja za zatvorenike. Pre nešto više od dve godine zatvorenici su pokrenuli inicijativu da obnove hram unutar zatvorskih zidova. U tome je učestvovalo 500 zatvorenika i 150 radnika ove ustanove. Crkvu su obnavljali i oni koji nisu bili pravoslavne veroispovesti.

Prvi kratkometražni dokumentarni film traje 19 minuta, a potpisuju ga: reditelj, scenarista i producent Miljan Gogić; snimatelji Antonije Vulović i Vladimir Žujko; organizator i urednik Anđela Popović. Montažu filma uradio je Branko Maksimović, a postprodukciju slike Ivan Tanasković. Muzikom su film obogatili Svetislav Božić, Mihajlo Radović i Miloš Punišić. Postprodukciju zvuka uradio je Branko Topalović.

Dođite da zajedno pogledamo ovo ostvarenje o ljudima, veri i pokajanju. Ulaz na projekciju filma je slobodan, ali je broj osoba koje kripta može da primi ograničen.

Pogledajte kratak tizer za film "Zatvorska molitva":

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja