Najnovije vesti

DODIK U KINOTECI: Jasenovac je najveće stradanje Srba u istoriji
Foto: Tanjug/tanja Valič

CENTRALNA MANIFESTACIJA OBELEŽAVANJA 75 GODINA OD NACISTIČKE TVOREVINE

DODIK U KINOTECI: Jasenovac je najveće stradanje Srba u istoriji

Društvo

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Jasenovac najveće stradanje Srba u istoriji i da je vredno da se snimi film o tom logoru, kako bi buduće generacije na razumljiv način shvatile šta se tamo dešavalo.

Dodik je, na obeležavanju sećanja na nevine žrtve ustaškog pogroma u nacističkoj tvorevini NDH u Jugoslovenskoj kinoteci, rekao da je njegova porodica stradala u Jasenovačkom logoru i da su Srbi bili jedini narod koji je bio spreman da se bori protiv fašizma.

Predsednik RS podsetio je na velika srpska stradanja u Prvom svetskom ratu, kao i na ogromna stradanja našeg naroda i u Drugom svetskom ratu i rekao da su Srbi bili veliki stradalnici u Jasenovcu, Jadovnu i Sajmištu i da su položili velike žrtve.

On je dodao da u pograničnim opštinama pored Jasenovca, 25 godina kasnije, nije bilo vojnika, niti se rodilo dete, jer su ustaše formirale dečje logore. Rekao je da Srbi treba da oproste, ali ne da zaborave, kao i da danas na prostoru Bosne postoji država u kojoj ništa ne funkcioniše.

"Republika Srpka je priča o slobodi, srpski narod će živeti sa drugima, ali braniće svoj identitet, ne ugrožavajući druge", rekao je Dodik.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...