Najnovije vesti

(FOTO) POČAST ZA 13.500 PALIH VOJNIKA JUGOSLAVIJE: Obeležena 71 godina od proboja Sremskog fronta
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Državna ceremonija u Adaševcima kod Šida

(FOTO) POČAST ZA 13.500 PALIH VOJNIKA JUGOSLAVIJE: Obeležena 71 godina od proboja Sremskog fronta

Društvo

Na Spomen-kompleksu Sremski front u Adaševcima kod Šida, danas se održala državna ceremonija obeležavanja 71. godišnjice proboja Sremskog fronta, koju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin.

Ceremoniji su, pored predstavnika Vlade i Vojske Srbije, prisustvovali učesnici ove velike bitke, diplomatski predstavnici zemalja čije su trupe učestvovale u borbama na Sremskom frontu, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.

Punih 175 dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, vođena je bitka u kojoj je sa obe strane učestvovalo oko 250.000 vojnika. Uz jedinice Jugoslovenske armije učestvovale su i trupe Crvene i bugarske Narodne armije, kao i brigada "Italija".

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

U teškim i krvavim borbama, na snegu i vetru, poginulo je oko 13.500 jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, 1.100 pripadnika Crvene armije, 630 pripadnika bugarske Narodne armije i 163 Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica.

Na strani neprijatelja poginulo je oko 30.000 vojnika.

Važno je naglasiti da je proboj Sremskog fronta označio i okončanje Drugog svetskog rata na teritoriji Republike Srbije.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...