PRVA OZBILJNA NABAVKA JOŠ OD SFRJ: Ovo su novi helikopteri Vojske Srbije
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Mil Mi 17-V-5 stižu

PRVA OZBILJNA NABAVKA JOŠ OD SFRJ: Ovo su novi helikopteri Vojske Srbije

Društvo -

BEOGRAD - Ministarstvo odbrane objavilo je na svom fejsbuk profilu da su spremni novi helikopteri za naše vazduhoplovstvo, kao i fotografije tih helikoptera modela MI 17V-5.

Kako je rečeno u Ministarstvu odbrane, helikopteri se spremaju za Vojsku Srbije, početkom juna se završava faza preuzimanja i od tada se može očekivati dolazak letilica u Srbiju.

- Trenutno su dve grupe pilota i tehničara u Kazanju, jedna grupa je započela svoj boravak koji će trajati 63 dana, druga će tamo biti 44 dana, na preobuci. Oni će izvršiti i probne letove. Probni let na prvom helikopteru je urađen prethodne nedelje, dok je na drugom trebalo da bude obavljen juče, očekujemo izveštaj o njemu. – rekao je brigadni general Predrag Bandić.

Helikopteri u Srbiju stižu „sredinom juna“ posle završene preobuke.

– Trenutno su u toku prijemna ispitivanja u fabrici, naši timovi su tamo i u toku je preobuka pilota i tehničkog sastava. Helikopteri su opremljeni opremom za Traganje i Spasavanje, opremom za protivpožarne operacije i poseduju opremu za akcije medicinskog zbrinjavanja. – istakao je načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general Zrnić za Pink.

On je precizirao da se pod „opremom za medicinsko zbrinjavanje“ podrazumevaju nosila.

– Kupili smo kacige za pilote, uređaje za noćno letenje, helikopteri će imati meteo radar, biće opremljen za letenje noću i letenje u SMU, moći će da podigne 4,5 tone tereta, imaće posebnu dizalicu za izvlačenje ljudi nosivosti 300 kilograma, rekao je general Bandić.

Helikopteri koje će dobiti Vojska Srbije, međutim, imaće analogne instrumente, iako postoji i verzija u čijem se kokpitu nalaze multifunkcionalni dipleji. Presudni faktor pri odlučivanju za nabavku helikoptera sa tehnološki starijom opremom bila je cena.

Letelice su, naime, nabavljene po ceni od 25,3 miliona evra za dva helikoptera, sa svom dodatnom opremom i preobukom, što je mnogo povoljnije od prvobitne ruske ponude jer je Rusija pre godinu dana Srbiji nudlila ove letelice po ceni od oko 22 miliona dolara po komadu.

Dolazak novih helikoptera najavio je pre nekoliko dana i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je prilikom obilaska novog hangara na aerodromu u Batajnici rekao da je u toku prijem dva ruska helikoptera MI 17, koji će stići u Srbiju početkom juna.

"Odvraćanje bilo koga od potencijalnog napada na našu zemlju je cilj Vojske Srbije i zadatak koji moramo da obavljamo u svakom trenutku", rekao je Vučić.

( Tanjug/Pink/Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track