Hrvati se predali alkoholu

Hrvati se predali alkoholu

Društvo -
Alkohol konzumira 60,8 odsto građana Hrvatske dok je lekove za smirenje pilo 11 odsto ispitanih, pokazalo istraživanje

ZAGREB - Istraživanje o upotrebi sredstava zavisnosti u Hrvatskoj pokazalo je da je 60,8 odsto građana konzumiralo alkohol, dok je lekove za smirenje pilo 11 odsto ispitanih. Istraživanje, čiji su rezultati danas predstavljeni u Institutu Ivo Pilar, sprovedeno je od maja do avgusta prošle godine na 4.756 ispitanih starosti od 15 do 64 godine.

Teme istraživanja o upotrebi sredstava zavisnosti u Hrvatskoj bile su uzimanje legalnih droga - duvana, alkohola i lekova, uzimanje ilegalnih droga, stavovi o drogama i politici u vezi sa drogom i relevantna obeležja ispitanih. U vreme istraživanja pušilo je 36,3 odsto ispitanih, dok ih je 57,5 odsto pušilo u životu.U mesec dana pre istraživanja neko alkoholno piće konzumiralo je 60,8 odsto ispitanih, alkohol je četiri ili više puta sedmično pilo 9,3 odsto ispitanih, dok se 1,1 odsto ispitanih svakodnevno opijalo, odnosno konzumiralo šest ili više pića zaredom. Lekove za smirenje barem jednom u životu konzumiralo je 24,9 odsto ispitanika, a u mesecu koji je prethodio istraživanju 11,1 odsto.

Barem jednom u životu ilegalnu drogu konzumiralo je 16 odsto ispitanika, a najčešće korištena ilegalna droga bila je kanabis (marihuana ili hašiš), koju je bar jednom konzumiralo 15,6 odsto ispitanih, dok su postoci uzimanja ostalih ilegalnih droga niži. Tako je amfetamine uzimalo 2,6 odsto, ekstazi 2,5 od, kokain 2,3 odsto, LSD 1,4 odsto i heroin 0,4 odsto.

Barem jednom u mesecu koji je prethodio istraživanju neku ilegalnu drogu konzumiralo je 3,2 odsto ispitanih, najčešće kanabis (2,9 odsto) a ostale ilegalne droge do 0,3 odsto. Čak 66,8 odsto ispitanih se ne slaže da bi ljudima trebalo biti dozvoljeno uzimanje kanabisa, a 18,3 odsto smatra da bi trebalo. Da ne treba biti dozvoljeno uzimanje heroina smatra 94,5 odsto ispitanih.

Iako 72,8 odsto ispitanih procenjuju da su droge u Hrvatskoj prilično dostupne ili dostupne u velikoj meri, njih 55,4 odsto iskazuje da njima lično droge nimalo nisu dostupne. Među ispitanima od 15 do 64 godine, njih 34,1 odsto navelo je da im je u Hrvatskoj ponuđena droga, dok je među mlađima od 15 do 34 godine taj broj bio još veći - 53,2 odsto.Istraživanje je sprovedeno u okviru naučnoistraživačkog projekta "Zloupotreba sredstava zavisnosti u populaciji Hrvatske".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track