OD NJIH JE I BOG DIGAO RUKE: Žive bez struje i vode 13 godina!

Jad u Vranju

OD NJIH JE I BOG DIGAO RUKE: Žive bez struje i vode 13 godina!

Društvo -

Tridesetak porodica u naselju Čerenac nema nikakve uslove, vodom se snabdevaju preko creva sa zajedničke česme, oko koje se često i posvađaju

VRANJE - U radničkom naselju Čerenac u Vranju tridesetak porodica više od 13 godina živi bez struje i vode. Vodom se snabdevaju iz zajedničke česme u dvorištu zgrada, a strujom iz akumulatora.Jelka Stojanović, bivša radnica „Jumka“, u kompaniji je radila 36 godina.Ovo je pakao- Jeste da smo se bespravno uselili, ali mislim da smo ljudi i da treba da živimo. Kad su izbori, svi dođu. Svi mogući su nam se obraćali, svi obećaju biće ovo, biće ono, i na kraju ništa. Kuvamo na plin, a vodu crevom sa česme dovodimo do kupatila. Ne znam šta smo bogu zgrešili. Hoćemo da otkupimo stanove, ne tražimo ih fraj. Međutim, i to nam ne omogućavaju. Tražili smo da se zadužimo i da platimo priključak za struju i vodu - priča Jelka, blagajnik u kućnom savetu jedne od tri zgrade.Borjanka Antić ima 75 godina. S gipsom na ruci muku muči s crevom i vodom:- Svi smo nervozni. Često se i sukobimo zbog teških uslova. Koliko puta se desi da neko od stanara žuri, pa skine tuđe crevo i navrti svoje.

Operisala kuk i kolena, a nosi flaše na četvrti sprat... Ružica Cvetković
Operisala kuk i kolena, a nosi flaše na četvrti sprat... Ružica Cvetković

Ružica Cvetković oporavlja se od operacije kuka i kolena.- Nema sile da se nešto promeni. U ovakvom stanju iznosim flaše i balone s vodom. Budim se ujutru u četiri i idem da zavrtim crevo od 50 metara na česmu i da ga popnem na četvrti sprat. Drva ne mogu da iznesem. Ovo je pakao.A. A. (27) ima dvoje dece, od šest i po i tri godine. Nije želela da se slika.Muke i za decu- Najteže mi pada pranje. Nikakve uslove za život nemamo. Bez vode i struje ne bih poželela nikome da živi.Snežana Petrović živi sama, sin je našao posao u Pančevu.- Koristimo sveće. Živim u prizemlju. Ne smem ni da zaspim. Treća zgrada nije završena, u njoj se skupljaju beskućnici i sumnjivi likovi.

Leglo zaraze... U jednu lamelu provalili su beskućnici
Leglo zaraze... U jednu lamelu provalili su beskućnici

Stanoje Stošić je izgubio brak zbog života u Čerencu.- Zbog ove zgrade i ovakvih uslova žena je otišla. Mnogo je teško. Otac mi je šećeraš, majka srčani bolesnik... Žive sa mnom. U „Jumku“ sam radio 15, a moj otac 41 godinu. Ne možemo da izvadimo ni ličnu kartu. Naša deca su odrastala bez kompjutera i televizora. Ponosan sam što moj sin, i pored takvih uslova, sada studira mašinstvo.Miševi su im uništili garderobu, posteljinu... Knjige su pojeli. I pet kilograma otrova, ali i dalje ih ima u ovim „Jumkovim“ zgradama.

Priznaje da su svi postali nervozni... Borjanka Antić
Priznaje da su svi postali nervozni... Borjanka Antić

Branislav Popović„JUMKO“ ČEKA ODLUKU SUDABranislav Popović, predsednik Nadzornog odbora kompanije „Jumko“, podseća da su se radnici bespravno uselili pre dobijanja upotrebne dozvole za lamele.- Teško je da se iz neprava ostvaruje neko pravo. Ono što bi ubrzalo rešavanje problema jeste sudska odluka da je „Jumko“ vlasnik zgrada. Na tu odluku se čeka, proces je u toku. Sve ostalo sledi nakon odluke suda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track