SKANDAL U NOVOM SADU: Novinari sprečeni da izveštavaju iz Više poslovne škole
Foto: Printscreen RTV

Izbacila ih nastavnica

SKANDAL U NOVOM SADU: Novinari sprečeni da izveštavaju iz Više poslovne škole

Društvo -

Novinari su došli u tu ustanovu da izveste o primopredaji dužnosti razrešene direktorke Dragice Tomić i novoimenovanog direktora Patrika Drida

NOVI SAD - Fotoreporter agencije Beta Dragan Gojić i novinar Blica Miloš Stanić bili su onemogućeni danas da izveštavaju iz Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu, jer ih je verbalno napala i izbacila iz prostorija nastavnica u toj školi Milka Imbronjev, navodi RTV .

Novinari su došli u tu ustanovu da izveste o primopredaji dužnosti razrešene direktorke Dragice Tomić i novoimenovanog direktora Patrika Drida.

Izveštače Gojića i Stanića, kao i ostale novinare novosadskih redakcija, uveo je u zgradu i kancelariju direktora novopostavljeni v.d. direktora Drid, ali je jedna od zaposlenih u školi Milka Imbronjev nasrnula na njih i počela da im preti.

Kako je Gojić objasnio, ona je njenu i ostalim novinarima govorila pogrdne reči, izbacivala ih je iz kancelarije i vikala da "ne znaju gde su došli" i "s kim imaju posla".

Policija je na poziv novinara došla u školu i u kratkom roku uzela izjave o incidentu od Gojića, Stanića, Drida i prisutnih.

Odluka o smenjivanju Dragice Tomić doneta je na sednici Vlade Vojvodine 13. aprila, a za vršioca dužnosti direktora VPŠ imenovan je vanredni profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu Patrik Drid.

Drid je danas hteo da preuzme dužnost, ali Tomićeva nije htela to da učini, pa je Drid napustio školu i kako je naveo, predaće izveštaj pokrajinskoj Vladi o neuspešnoj primopredaji.

Dragica Tomić je novinarima rekla da je odluka vlade o njenoj smeni neustavna, da se žalila Ustavnom sudu i da ne priznaje odluku "odlazeće pokrajinske vlade, koja ja doneta pred izbore".

http://www.youtube.com/watch?v=VXcG_iwU3cs

NDNV osudio napad na reportere

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je danas napad na reportere koji se desio u novosadskoj Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija tokom pokušaja primopredaje dužnosti direktora, i zatražilo da se ti počinici oštro kazne u skladu sa zakonom.

NDNV insistira da taj incident bude procesuiran do kraja i da odgovorni za njega na primeren način budu kažnjeni, i podseća da se po Krivičnom zakoniku napad na novinare smatra napadom na službeno lice, te da je za to predviđena kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina.

"Ukoliko i ovaj napad na naše kolege ostane nesankcionisan poslaće se poruka da je dozvoljeno svoje nezadovoljstvo izveštavanjem medija iskazivati uvredama, verbalnim i fizičkim nasiljem", dodao je NDNV.UNS: Nedopustivo ponašanje prema novinaru Blica i fotoreporteru Bete

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestvovalo je danas zbog ometanja novinara Blica Miloša Stanića i fotoreportera Bete Dragana Gojića u obavljanju profesionalnog zadataka u Visokoj poslovnoj školi u Novom Sadu.

UNS navodi da se novinarima mora omogućiti da profesionalno obavljaju svoj zadatak.

"Svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i zbog toga se može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima", navodi se u saopštenju.

U pisanoj izjavi za UNS, direktorka škole Dragica Tomić negirala je Stanićevu izjavu o pretnjama i uvredama, tvrdeći da su novinari bez legitimisanja i neovlašćeno ušli u školu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track