Najnovije vesti

SRBIJO NA NOGE: Budimo složni i odužimo se herojima albanske golgote
Foto: Fonet

Široka podrška akciji dovršenja mauzoleja na Vidu

SRBIJO NA NOGE: Budimo složni i odužimo se herojima albanske golgote

Društvo
00:00h

Akciju Kurira i Udruženja novinara Srbije (UNS) „Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido“ podržali su patrijarh srpski Irinej i druge brojne poznate ličnosti.

Na stotu godišnjicu stradanja srpske vojske, države i izbeglica, koje su preko vrleti Albanije do Krfa i dalje u konačnu pobedu predvodili stari kralj Petar Karađorđević i njegov sin, regent Aleksandar, krajnje je vreme da se odužimo svim tim herojima i završimo im mauzoleja na ostrvu Vidu izradom dve bronzane statue srpskih vojnika, koje treba da čuvaju kosti stradalnika i kazuju o žrtvi i podvigu Srba. UNS, kao organizator, sakuplja sredstva, a Kurir je glavni medijski partner.

Pomažu i Karađorđevići: Aleksandar je praunuk kralja Petra
Pomažu i Karađorđevići: Aleksandar je praunuk kralja Petra

Patrijarh srpski Irinej svesrdno je podržao akciju za izradu statua srpskih ratnika.- Podržavam i pozdravljam svaku akciju koja se bavi obeležavanjem našeg prisustva na ostrvima Vido i Krf. Podržavam sve što će pomoći da ne zaboravimo vreme stradanja i vreme u kojem su naša vojska i narod našli utočiste na tim bratskim ostrvima - rekao je patrijarh Irinej.

Projekat Kurira i UNS podržava i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom i on je ponosan na podvig svojih pradede i dede kralja Petra i potonjeg kralja Aleksandra i celog srpskog naroda.- Imajući u vidu istorijsku važnost, ali i ulogu mojih predaka u Prvom svetskom ratu i prelasku preko Albanije, moja porodica i ja snažno podržavamo ovu inicijativu. Moja supruga princeza Katarina i ja prijatno smo iznenađeni projektom Kurira i vašom svešću o značaju ove akcije za Srbiju i njenu istoriju. Za nas ona nema samo istorijski nego i lični značaj i tokom kampanje ćete moći da računate na podršku porodice Karađorđević - rekao je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Sve javnoTRANSPARENTNOKurir će jednom nedeljno objavljivati sve donacije (ime donatora i iznos) na svom sajtu, kao i sve isplate, što će preuzimati sa sajta UNS, koji će, kao organizator projekta, redovno objavljivati sve uplate i isplate na www.uns.org.rs. Sve sugestije i komentare možete poslati na imejl-adresu naše redakcije akcijavido@kurir-info.rs.

KAKO DONIRATI NOVACRačuni za uplatu donacija otvoreni su u UniCredit banci,i to dinarski 170-0030003646031-73devizni RS35170003000364603076Primalac:Udruženje novinara SrbijeResavska 28BeogradSvrha plaćanja: donacija za izradu bronzanih statua za mauzolej na ostrvu Vido

Povlačenje preko Kosova Kralj Petar na volovskim kolima
Povlačenje preko Kosova Kralj Petar na volovskim kolima

I ostareli vladar u koloniKRALJ PORED LEŠEVAGredeći stalno napred, kralj Petar je manje gledao u stranu, u provaliju i uz put postradale. Od pogleda u provalije hvatale su ga vrtoglavice i nesvestice, a od pogleda na postradale sumor i groznica. I tu ni doktorov kinin nije pomagao. Videći ili znajući da nadolazi stari kralj Petar, narod je uz put ili sklanjao ili zaklanjao leševe postradalih - napisao je Milovan Vitezović u knjizi „Čarape kralja Petra“, u kojoj opisuje povlačenje.

Kost i koža... Srpskog vojnika pregleda lekar na Vidu
Kost i koža... Srpskog vojnika pregleda lekar na Vidu

GOLGOTA U BROJKAMA128.000 evra najmanje koštaće izrada i postavljanje statua, prema grubom predračunu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture5.000 junaka najmanje počiva na dnu Jonskog mora, u „plavoj grobnici“243.000 ljudi stradalo je tokom povlačenja preko Albanije i na Krfu

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track