UPOZORENJE SRPSKIH METEOROLOGA: Istok i jug Srbije u opasnosti, očekuje nas 20 do 50 mm kiše!
Foto: Dragana Udovicic

UPOZORENJE SRPSKIH METEOROLOGA: Istok i jug Srbije u opasnosti, očekuje nas 20 do 50 mm kiše!

Društvo -

BEOGRAD - Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Goran Mihajlović istakao je da se danas i sutra očekuju dalje padavine.

Najavljene količine padavina bile bi između 20 i 50 milimetara, pre svega u centralnim, istočnim i južnim krajevima, dok bi na istoku lokalno mogle biti i nešto više od prognoziranih, rekao je Mihajlović. U ostalim delovima zemlje očekuje se da padne između 10 i 30 milimetara, dodao je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, zbog najavljenih velikih padavina, pozvala preduzeća i agencije iz svog resora da preduzmu preventivne mere i budu spremni da reaguju u slučaju poplava.S obzirom da usled velikih količina padavina mogu nastupiti oštećenja saobraćajne infrastrukture, kao i objekata u izgradnji, ona je pozvala nadležna javna preduzeća i agencije da preduzmu sve plansko-preventivne mere i budu spremne da reaguju u skladu sa razvojem situacije.

Hidrolog RHMZ-a Dejan Vlatković ističe da u ovom trenutku nema opasnosti, jer su reke u nivou srednjih i niskih vodostaja.Naglašava da će na području zapadne, jugozapadne, centralne i istočne Srbije biti umerenih i većih porasta vodostaja, sa mogućnošću dostizanja granica redovne odbrane od poplave.U bujičnim vodotokovima reka na tim područjima, dodaje, mi da dođe do manjih lokalnih izlivanja.

"Dali smo upozorenje pre tri dana ioglo b javna preduzeća su preduzela neophodne mere", rekao je Vlatković.Poboljšanje hidrološke situacije se očekuje od četvrka, dodao je Vlatković.

Morava i njene pritoke ne prete poplavama

Kiša koja od sinoć gotovo neprekidno pada u većem delu centralne i južne Srbije, za sada ne preti da izazove izlivanje ni jedne reke u slivu Velike Morave. Prema rečima direktora niškog vodoprivrednog centra "Morava", koji je deo "Srbijavoda", Dragoljuba Miljojkovića, padavine u protekla 24 časa izazvale su manji porast nivoa Zapadne Morave i Toplice, dok su Južna Morava i Velika Morava u opadanju.

"Toplica je u blagom porastu, ali je nivo vode daleko od odbrane od poplava", rekao je Miljojković. On je istakao da se incidentne situacije ne očekuju ni u narednom periodu, naročito ne na većim rekama, osim u slučaju nekih nepredvidjenih situacija. Kako je naveo, u slučaju nekih nepredvidjenih okolnosti, problema može biti samo na manjim vodotokovima bujičnog tipa. Miljojković je kazao da zaposleni u "Srbijavodama" dežuraju i prate stanje na rekama od početka praznika.

Zamenik komandanta gradskog štaba za vanredne situacije Žarko Ranković rekao je agenciji Beta da su na području grada Niša sve manje reke i potoci u svom koritu i ne prete izlivanjem. Prema podacima Meterološke stanice u Nišu, na području grada od sinoć od osam časova do jutos do osam časova palo je 25 litara kiše po kvadratnom metru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track