Danas proslava Dana Vojske Srbije i Dana pobede u Zrenjaninu
Foto: Ministarstvo Odbrane

Parada

Danas proslava Dana Vojske Srbije i Dana pobede u Zrenjaninu

Društvo -

BEOGRAD - U Zrenjaninu će danas biti održana objedinjena svečanost povodom Dana Vojske Srbije i Dana pobede. Na svečanosti će učestvovati oko 1.300 pripadnika tog resora i Vojske Srbije i više od 40 motornih i borbenih vozila, oklopnih transportera, tenkova, vazduhoplova i plovnih objekata, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Manifestaciji će, kako je najvljeno, prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je i vrhovni komandant oružanih snaga, kao i drugi državni i vojni zvaničnici.

Građani će imati priliku da vide defile pešadijskih jedinica sastavljenih od predstavnika svih rodova i vidova Vojske Srbije, dok će na sidrištu na Begeju biti predstavljeno pet brodova Rečne flotile koje će posetioci moći da razgledaju. Svečanost će početi artiljerijskom paljbom koju će izvesti pripadnici Garde Vojske Srbije, koji će na Trgu slobode prikazati i specifičnu veštinu rukovanja puškom, takozvani egzercir.

U letačkom programu, biće predstavljeni vazduhoplovi koji će nadletati centar Zrenjanina i to školsko borbeni avion "Galeb G-4", lovac bombarder "Orao" i lovački avion "MiG-29", kao i helikopteri tipa "Gazela/Gama". Publici će biti prikazan i deo aktuelne tematske izložbe Vojnog muzeja "Povlačenje preko Albanije i boravak srpske vojske na Krfu", koja će biti postavljena u Savremenoj galeriji umetničke kolonije Ečka.

Generalna proba svečanosti povodom Dana Vojske Srbije i Dana pobede održana je u subotu. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković je nakon defilea istakao je da se već nekoliko dana u Zrenjaninu pripadnici Vojske Srbije pripremaju kako bi dostojno obeležili dva velika praznika.

"Nije teško biti vojnik u Srbiji, kada imamo ovakve građane i ljude. Nije teško, ali je odgovorno, jer takvo poštovanje građana prema svojoj vojsci od nas zahteva da svaki dan budemo sve bolji, čvršći, i da našim građanima budemo garant njihove bezbednosti", rekao je Diković. Pripremnim radnjama komandovao je načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije general-major Vojin Jondić, koji je i komandant predstojeće svečanosti pod radnim nazivom "Begej 2016".

Generalnoj probi prisustvovali su i predstavnici lokalne uprave, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i brojni građani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track