Najnovije vesti

Danas je Svetski dan borbe protiv lupusa
Foto: Fonet/Nikola Mladenović/Ilustracija

Danas je Svetski dan borbe protiv lupusa

Društvo

BEOGRAD - Svetski dan borbe protiv lupusa obeležava se danas manifestacijom u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu od 15 do 18 sati.

Cilj ove manifestacije je podizanje svesti o ovoj sistemskoj bolesti, njenom prepoznavanju, simptomima, lečenju i problemima sa kojima se oboleli susreću, kao i o zdravim stilovima života koji mogu umanjiti tegobe obolelih osoba, saopštilo je Udruženje obolelih od reumatskih bolesti.

"Cilj ove manifestacije je da podignemo svest o reumatskim i mišićno koštanim bolestima među zdravstvenim profesionalcima, obolelima od reumatskih bolesti i u široj javnosti", istakla je predsednica udruženja dr Mirjana Lapčević, a navodi se u saopštenju.

Lupus ili sistemski eritemski lupus (SLE) je hronična autoimuna bolest u kojoj imunološki sistem postaje hiperaktivan i napada sopstveno normalno, zdravo tkivo.

To izaziva upalu, otok i oštećenje zglobova, kože, bubrega, nervnog sitema, krvi, srca i pluća, a teško ga je dijagnostifikovati, još teže živeti sa njim i predstavlja izazov lekarima u lečenju. Često je nevidljiv, napada bez upozorenja, nema poznat uzrok, a u terapiji se koriste hemijski lekovi koji usporavaju tok bolesti, kortikosteroidi, a u nekim evropskim zemljama su registrovani biološki lekovi za lečenje lupusa.

Neophodna je nadoknada vitamin D i kalcijuma, ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama (riba, orasi, seme lana), doprinosi boljoj kontroli lupusa, kao i dve porcije voća i tri porcije povrća dnevno.Posledice po zdravlje idu od osipa na koži do srčanog udara, bolest može da uzrokuje invalidnost, destruktivna je i može biti fatalna.Bolest pogađa muškarce i žene nezavisno od starosnog doba, a prvi simptomi se javljaju između 15 i 44 godine.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...