Beko i Mišković ojadili akcionare C marketa
Foto: KURIR

Tajkunska privatizacija Srbije

Beko i Mišković ojadili akcionare C marketa

Društvo -
Tužilaštvo ispituje okolnosti vezane za prodaju trgovinskog preduzeća „C market“, kojoj je kumovao tadašnji premijer Koštunica

BEOGRAD - Lako kad nema konkurencije.Policija i tužilaštvo nastavljaju da ispituju sve okolnosti vezane za prodaju trgovinskog preduzeća „C market“, saznaje Kurir. Miroslav Mišković, Milan Beko i Slobodan Radulović kupili su ovu kompaniju zahvaljujući posredovanju Danka Đunića, ali i brojnim odlukama državne Komisije za hartije od vrednosti i Trgovinskog suda u Beogradu.Saradnja sa BekomBivši mali vlasnici „C marketa“ od početka su tvrdili da su im akcije 2001. procenjene na 133.000 dinara, a otkupljene su po ceni od 25.800, delom i zato što je postojao samo jedan kupac - trojac Mišković, Beko i Radulović. Da podsetimo, Udruženje malih akcionara „C marketa“, koje čine radnici-akcionari, imalo je 102.000 akcija ili oko 51,5 odsto kompanije, ali direktor Radulović je kontrolisao firmu. Počeo je onda da sarađuje s Bekom, a problem je nastao 2004. godine, kad je i Mišković bacio oko na „C market“.Radulović je u pismenoj odbrani Speci­jaln­om sudu napisao da su Mišković i Beko na toj kupovini direktno zaradili oko 150 miliona evra, indirektno više od 300. U prostorijama „EKI investmenta“ Danka Đunića 2005. potpisuje se memorandum kojim je regulisano da Radulovićev „Primer C“ kupi akcije malih akcionara po ceni koju im je obećala Miškovićeva „Delta“ prilikom pregovora (300 evra, prim. aut.), a da potom „Delta“ i Bekova „Laderna“ kupe „Primer C“ u odnosu 40 prema 60 odsto. Posle dve godine „Laderna“ bi svoje akcije prodala „Delti“. Nakon diskvalifikacije „Ašmora“, „Primer C“ ostaje jedini ponuđač i kupuje 74,5 odsto deonica. Inače, na početku memoranduma piše: „Na osnovu inicijative predsednika Vlade Srbije (Vojislav Koštunica, prim. aut.) i na poziv Danka Đunića sastale su se...“.Memorandum- Sve je regulisano memorandumom koji je inicirao Koštunica. Akcije su vredele 180 miliona evra, a naši biznismeni su ih kupili za 45 miliona evra. Ministarstvo privrede nam je potvrdilo da su akcije procenjene na više od 1.200 evra - kaže za Kurir Dragomir Perišić iz bivšeg udruženja malih akcionara „C marketa“.

Sve je usaglašeno memorandumom koji je 2005. inicirao Vojislav Koštunica
Sve je usaglašeno memorandumom koji je 2005. inicirao Vojislav Koštunica

Kurir je o aferi „C market“ više puta pisao
Kurir je o aferi „C market“ više puta pisao

Radulović: Slušao sam premijeraDirektor „C marketa“ je u bekstvu od afere „stečajna mafija“, u kojoj je osumnjičen da je oštetio preduzeće za 30 miliona evra. On je u pismu Savetu za borbu protiv korupcije naveo da je dogovor o prodaji sklopljen po „nalogu“ Koštunice, što mu je preneo ministar policije Dragan Jočić.

Beko: Vlada je sve znalaNa suđenju „stečajnoj mafiji“ Beko je rekao da je Vlada Srbije znala da su on i Mišković predlagali dva različita koncepta privatizacije i da su oba izlazila iz zakonskog okvira.- Đunić je na sastanku rekao da je vodio razgovore u Vladi Srbije i da je dobio sugestiju da privatizacija „C marketa“ mora da bude izvedena po zakonu. On je rekao da će Vlada učiniti sve da se proces privatizacije ne pretvori u novu aferu koja bi uzdrmala državu - rekao je on.

Hronologija- Godine 1998. registrovan „C market“ sa 76,94 odsto privatnih deonica i 23,06 odsto državnih- Septembra 2003. Udruženje malih akcionara bira novo rukovodstvo i traži brisanje Radulovića kao zastupnika - Slovenački „Merkator“ avgusta 2004. dostavlja ponudu za preuzimanje - Pokreće se kampanja protiv „Merkatorove“ ponude- Radulović 6. avgusta 2005. održava skupštinu „C marketa“ na kojoj se prihvata dokapitalizacija preduzeća „Novafin“ iz (firma Milana Beka, prim. aut.)- Mišković 19. avgusta kaže akcionarima da iza dokapitalizacije stoje Radulović i Beko- Istog dana „pada“ dogovor u prostorijama „EKI investmenta“ Danka Đunića- „Merkator“ povlači ponudu- Komisija za hartije od vrednosti 15. novembra diskvalifikuje „Ašmor“- Po 25.800 dinara 7. decembra 2005. „Primer C“ kupuje 74,5 odsto akcija „C marketa“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja