Danas je Međunarodni dan borbe protiv homofobije
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

Danas je Međunarodni dan borbe protiv homofobije

Društvo -

BEOGRAD - Zaštitnik građana danas je povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, ocenio da su LGBTI osobe u Srbiji izložene nasilju, uključujući i fizičko nasilje i zlostavljanje, iako je u prethodnom periodu zabeležen izvestan napredak u zakonodavnom okviru i u praksi kada je reč o zaštiti prava LGBTI osoba.

U saopštenju zaštitnik je naveo da je nužno da organi javne vlasti i društvo u celini posvete veću pažnju merama zaštite fizičkog i psihičkog integriteta LGBTI osoba, kao i sprečavanju diskriminacije i govora mržnje.Kako se dodaje, zaštitnik građana ukazuje u svojim redovnim godišnjim izveštajima i da je potrebno kontinuirano sprovoditi mere i aktivnosti posvećene podizanju svesti javnosti o neophodnosti poštovanja prava LGBTI osoba.

"Potrebno je doneti nove i primeniti postojeće propise i mere koji će voditi ka poštovanju prava i unapređivanja položaja LGBTI osoba u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, socijalne zaštite, pravnog uređenja životnih zajednica i pravnih posledica prilagođavanja (promene) pola i rodnog identiteta, upućujući nadležnim organima odgovarajuće preporuke", naveo je zašitnik.

Na zgradi zaštitnika građana danas je razvijena zastava duginih boja, znak podrške osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta u borbi za njihova prava.Razvijanju zastave su, osim zamenice zaštitnika građana Gordane Stevanović i predstavnica stručne službe zaštitnika građana, prisustvovali i članovi i članice Saveta za rodnu ravnopravnost zaštitnika građana.Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije se obeležava 17. maja, na dan kada je 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

BOBAN STOJANOVIĆ: Parada ponosa 18. septembra od Slavije do Trga Republike

Zastava duginih boja na sedištu ombudsmana

Na zgradi Zaštitnika građana u Beogradu danas je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, istaknuta zastava duginih boja, u znak podrške osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, koji su često diskriminisani.Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije ustanovljen je sa ciljem da se donosiocima odluka, javnosti i medijima ukaže potrebu suzbijanja nasilja i diskriminace LGBTI osoba.Taj dan se obeležava 17. maja jer je na taj dan 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

Mladi iz Niša pustili balone u znak borbe protiv homofobije

Povodom Svetskog dana borbe protiv homofobije aktivisti omladinske organizacija KOM 018 danas u podne su na centralnom gradskom trgu u Nišu pustili balone sa porukama ljubavi i tolerancije.Da bi skrenuli pažnju na i dalje prisutan problem homofobije, transfobije i biofobije u društvu, aktivisti su prolaznicima delili nalepnice u obliku srca.

Nikola Božinović iz organizacije KOM 018 je izjavio da su ovakve i slične aktivnosti veoma bitne za razbijanje predrasuda koje postoje kod građana."Grad Niš se uspešno bori protiv govora mržnje prema svim ugroženim kategorijama ljudi, kao i prema građanima drugačijeg seksualnog opredeljenja", rekao je Božinović.

U obeležavanju Svetskog dana borbe protiv homofobije mladima iz organizacije KOM 018 pridružili su se predstavnici Evropskog kutka Niš, organizacije Duga i Media i reform centra Niš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track